Kanserle Mücadeleye 'Cbs' Desteği

Cumhuriyet ǜniversitesi (Cǜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik MühendisliğŸi ǖğŸretim ǜyesi Doç. Dr. Tarık Türk, kansere sebep olabilecek çevresel risklerle coğŸrafi konum arasındaki ilişŸkinin ortaya konulabilmesi, kanser riski barındıran coğŸrafi alanlarda gerekli önlemlerin alınması ve ilgili sağŸlık kurumlarına destek olunması amacıyla CoğŸrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı sistem oluşŸturdu.

Türk, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, CBS'nin, konuma dayalı gözlemlerle elde edilen coğŸrafi ve sözel verilerin toplanması, depolanması, sorgulanması, coğŸrafi analizi, belgelendirilmesi ve kullanıcıya sunulması işŸlevlerini bir bütünlük içerisinde gerçekleşŸtiren yazılım, donanım ve iletişŸim araçlarının tümünü barındıran bilgi sistemi olduğŸunu söyledi.

CBS'nin dünyada birçok farklı alanda yaygın ve etkin olarak kullanıldığŸına işŸaret eden Türk, "Sistem, çevre ve doğŸal kaynak yönetimi, e-Devlet, afet yönetimi, mülkiyet ve idari yönetim, bayındırlık, eğŸitim, ulaşŸım planlaması, turizm, ticaret, sanayi, tarım, orman, savunma, güvenlik ve sağŸlık hizmetlerinde kullanılmaktadır" dedi.

Türk, CBS'nin hastalık oranlarının haritalanmasında ve çevresel risk etkenleriyle hastalıklar arasındaki ilişŸkinin anlaşŸılmasında birçok ülkede sağŸlık hizmetleri yöneticileri, istatistikçiler ve sağŸlık çalışŸanları tarafından yaygın olarak kullanıldığŸına dikkati çekti.
SağŸlığŸın coğŸrafi bir olgu olduğŸunu, hastalık tanısını etkileyen birçok etkenin coğŸrafi konumlardan kaynaklanabileceğŸini ve sağŸlık uygulamalarında kullanılan CBS'nin dikkate değŸer bir hizmet sunduğŸunu anlatan Türk, "Bundan dolayı dünyada birçok araşŸtırmacı, CBS yardımıyla sağŸlık uygulamaları gerçekleşŸtirmektedir. DiğŸer taraftan CBS, kanser gibi kronik hastalıkların ve bunlara ait klinik araşŸtırmalarla idari sağŸlık verilerinin yönetilmesinde büyük bir potansiyele sahiptir" diye konuşŸtu.
- "LJevre koşŸulları, kanser gelişŸimi için risk oluşŸturabilmekte"
Türk, kanserin Türkiye'de ve dünyada en büyük sağŸlık sorunlarından biri olduğŸunu belirterek, şŸunları kaydetti:
"Kanser hastalıklarının kontrol edilmesinde en önemli sorun, kanser kayıt verilerinin doğŸru olarak belirlenememesidir. EğŸer doğŸru kanser kayıt verileri elde edilemezse hangi kanser türünün hangi özellikleri gösterdiğŸinin belirlenmesi ve halk sağŸlığŸına ilişŸkin stratejik planlamaların yapılması mümkün değŸildir. Kansere ilişŸkin bilimsel yayınlar incelendiğŸinde, hastalığŸa neden olan etkenlerden birinin de çevresel risk etkenleri olduğŸu görülmektedir. YaşŸanılan ya da çalışŸılan çevre koşŸulları, kanser gelişŸimi için risk oluşŸturabilmekte ve ev veya işŸ yerlerinde bulunan bazı maddeler kanser riskini artırabilmektedir. Asbest, radon, hava kirliliğŸi, nikel, kadmiyum gibi elementlerin yanı sıra UV radyasyon ve sigaraya maruz kalma, çevresel risk etkenlerinden bazıları olarak dikkati çekmektedir."
Türk, CBS'den yararlanarak kanser vakalarıyla ve coğŸrafi konum arasındaki ilişŸkiyi ortaya koymak için Sivas ve ilçelerinde "Kanser vakalarının ve risk etkenlerinin CBS ile incelenmesi" adlı çalışŸma yaptığŸını belirterek, "Polish Journal of Environmental Studies" adlı dergide yayımlanan çalışŸmada, İl SağŸlık MüdürlüğŸünce 2007-2010 yıllarında kayıt altına alınan kanser vakası verileri, Türkiye İstatistik Kurumunun 2007-2010 yıllarına ait Sivas merkez ve ilçelerinin nüfus verileri ve Sivas ilçe sınırlarını gösteren coğŸrafi veriler kullanıldığŸını aktardı.
AraşŸtırmanın yapıldığŸı 4 yıldaki kanser vakalarıyla ilgili yaşŸ, cinsiyet, coğŸrafi bölge, çevresel riskler gibi verilere sağŸlıklı, etkin ve hızlı şŸekilde ulaşŸma imkanı sağŸlayan CBS tabanlı sistem oluşŸturduğŸunu aktaran Türk, sistem sayesinde ilçeler ve Sivas merkezle ilgili kanser verilerine çevresel riskler ve coğŸrafi konumlar değŸerlendirilerek ayrıntılı şŸekilde ulaşŸılabildiğŸini söyledi.

Bu sistemin her ilde kullanılabileceğŸini dile getiren Doç. Dr. Tarık Türk, "Sistem, belirli bir coğŸrafi konumda ortaya çıkan kanser vakalarının kontrol altına alınmasına yönelik yapılacak çalışŸmalara büyük katkı sağŸlayacaktır. Bu sistemden bütün kamu kuruluşŸlarının yararlanabileceğŸini düşŸünüyorum. Talep gelmesi halinde İl SağŸlık müdürlüklerinin ilgili birimleriyle ortak çalışŸma yapabiliriz" dedi.

 
Kaynak: AA