Çanakkale'deki 'Lüks Otomobil' Operasyonu

Çanakkale'de düzenlenen operasyonda el konulan 5 araçta devletin 910 bin lira ÖTV kaybına uğratıldığı bildirildi.

Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, ülke dışında üretilen ve ithal edilen motorlu araçlarla ilgili zaman zaman gerçekleştirilen idari tasarruflar ile, araçlara ilişkin vergi düzenlemelerinde değişiklikler yapıldığı, ekonomik göstergeler doğrultusunda düşürülen vergilerin değişen şartlara göre yükseltilebildiği belirtildi.
Bazı araçların yüksek vergi tutarları nedeniyle ÖTV'lerinin bir takım yollarla düşük yatırıldığının, ithal edilen araçların donanımlarının farklı gösterilerek vergi kaçırıldığı ve paravan şirketler aracılığı ile sahte belgeler düzenlenerek düşük vergiler yatırıldığının ifade edildiği açıklamada şöyle denildi:
"Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüzce benzer suçlara yönelik ilimiz genelinde gerçekleştirilen çalışmalarda bir çok araç ile ilgili araştırma ve çalışma yapılmış, 5 araç ile ilgili tespit edilen şüpheler doğrultusunda gerçekleştirilen yazışmalar sonrasında yaklaşık 910 bin TL tutarında ÖTV kaybı olabileceği konusunda tespitler yapılmıştır. Araçlardan bazılarının tescil bilgileri ile, ithalata ilişkin bilgiler içerisindeki verilerin uyuşmadığı görülmüş, vergi kaçakçılığı dışında gümrük kaçakçılığı ve sahtecilik suçlarının varlığı konusunda kuvvetli suç şüphesi nedeniyle araçlara incelemek amacıyla el konulması ve sahte olduğu değerlendirilen bazı belgeler ele geçirilmiştir. Alınan mahkeme kararına istinaden A.H.V, Ö.F.A, H.S, E.A ve R.Y isimli şahısların işyerleri ve ikametlerinde arama yapılmış, A.H.V, Ö.F.A, H.S ve E.A. isimli şahısların araçlarına el konulmuştur."
Kaynak: AA