Hacdan Dönenler Mers-cov'a Karşı Takip Ediliyor

Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, hacıları aile hekimleri aracılığıyla, kutsal topraklardan döner dönmez 14 gün boyunca MERS-CoV virüsüne karşı kontrol altında tuttuklarını söyledi.

Güngüneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MERS-CoV'un 2012 yılından bu yana Suudi Arabistan'da görülen, bir çeşit virüsle bulaşan solunum hastalığı olduğunu belirterek, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun aldığı tedbirler sonucunda bu konuda Türkiye'de ciddi anlamda bir problem yaşanmadığını söyledi.

Hac ve umre öncesi adaylar için çeşitli eğitimler düzenlediklerini belirten Güngüneş, bazı hastalıklara yönelik aşı hizmeti de verdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Aile hekimlikleri aracılığıyla hac ve umreye gidecek olan adayların tüm bilgilerini sisteme kaydettik. Hac ve umre dönüşü aile hekimleriyle irtibatlı olmalarını sağladık. MERS-CoV hastalığı başladıktan sonra 14 gün boyunca bulaşma ve kuluçka dönemi dediğimiz bir evresi var. Bu dönem sıkıntısız şekilde atlatıldığında vatandaşlarımız herhangi bir riskle karşılaşmıyor. Aile hekimlerimiz aracılığıyla hacılarımızın dönüş tarihini sıfır kabul ederek 14 gün boyunca ateş, öksürük, gribal enfeksiyon ve nefes darlığı gibi çeşitli belirtilere karşı kontrollerini sağlamak üzere gerekli tedbirlerimizi aldık. Hacılarımızın herhangi bir rahatsızlıkları olmasa dahi aile hekimlerimiz, takiplerinin ardından 14 günün sonunda bir sıkıntıyla karşılaşılmadığına dair raporu müdürlüğümüze gönderiyor. Bizde onların bu hastalıktan tamamen bertaraf edildiği şeklinde bir kanaat oluşuyor." Güngüneş, hacıların bu 14 günde başka bir şikayetle hastaneye gitmesi halinde de gerekli tedbirleri aldıklarını dile getirdi.
Güngüneş, şu ana kadar Kırıkkale'de MERS-CoV virüsü olan bir kişiyle karşılaşmadıklarını belirtti.

- "Bu süreci sorunsuz geçirmeyi hedefliyoruz"
Hacıların kutsal topraklardan dönüşlerinin devam ettiğini ifade eden Güngüneş, "Kontrollerini dönüş tarihlerinden itibaren 14 günde tamamlayacağız. Bu süreci sorunsuz şekilde geçirmeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar enfeksiyona yakalanmış bir vatandaşımız yok. Vatandaşlarımızda ufak çaplı gribal enfeksiyon şikayetleri olsa da bu şikayetler birkaç gün içinde geçiyor ve 14 günün sonunda tüm hacı adaylarımızın raporlarını alıyoruz" diye konuştu.

Güngüneş, "Hacılarımız, yurda döndüklerinde mutlaka en ufak ateş, öksürük, nezle ve grip benzeri belirtiler olduğu zaman aile hekimlerimizin kendilerine gelmelerini beklemeden aile hekimlerine veya hastanelerimize başvursun" dedi.

Kaynak: AA