Güroymak'ta İstiridye Mantarı Projesi Kabul Edildi

Bitlis’in Güroymak ilçesinin tarımsal alanda kalkınmasını sağlamak ve alternatif ürünler geliştirme çalışmaları kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) programı kapsamında sunduğu “istiridye mantarı yetiştiriciliği” projesi kabul edildi.

Güroymak'ta İstiridye Mantarı Projesi Kabul Edildi

Projenin uygulamaya geçilmesiyle birlikte ilçede var olan alternatif ürün eksikliğinin pirinç üretiminin gerçekleşmesinin ardından istiridye mantarı yetiştiriciliğini yapılmasıyla daha da zenginleşecek ve tarımsal alanda ekonomik istihdamın artması sağlanacaktır. Projenin bir diğer avantajı ise yörede hep arka planda yer alan kadın emeğinin daha ön plana çıkarılarak aile ekonomisine önemli katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Güroymak Kaymakamı Çağlayan Kaya, “İlçemizde tarım alanında kalkınma hamlesi başlattık. 1940’lı yıllarda yetiştirilip ara verilen, 74 yıl aradan sonra tekrar üretimine başlanan pirinçten sonra “Manda Toplulaştırması, Mandıracılık Tesisi, Her Köye Bir Ürün” gibi proje çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda DAKA’ya sunmuş olduğumuz “İstiridye Mantarı Projesi” kabul edildi.Bu projemiz Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bir ilktir. İlçemiz ekonomisine büyük katkı yapacağını düşündüğümüz bu proje istihdam sorununa ve ekonomik büyümeye katkı sağlayacaktır. Projenin ilçemiz halkına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Ardından bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Sedat Özgül, "Yöremizde alışılagelmiş yem bitkileri üretimi ve daha önce bazı sebeplerden dolayı son bulan tütün ve şeker pancarı üretimine alternatif tarım, tarımsal ürün olarak pirinçten sonra istiridye mantarı yetiştiriciliğini de yöremiz halkına kazandırarak çiftçilerimizin ekonomik refah düzeyini yükseltme ve tarımsal çeşitliliği arttırma konularında yaptığımız çalışmaların olumlu sonuçlanması bizi çok mutlu etti. Bu kapsamdaki çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

Kaynak: İHA