Mmo Ankara Şube Başkanı Özkalender Açıklaması

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Ankara şžube BaşŸkanı Sadettin ǖzkalender, kazanların ve kalorifer tesisatlarının mevcut yönetmelikler kapsamında projelendirilmesinin ve kontrollerinin düzenli yaptırılmasının toplumun can ve mal güvenliğŸi açısından önemli olduğŸunu ifade etti.

ǖzkalender, yazılı açıklamasında, periyodik bakım ve kontrolleri yapılmayan, bilgisizce ve yanlışŸ kullanılan kalorifer kazanlarının patlamasıyla çok sayıda insanın hayatını kaybettiğŸine dikkati çekti.
Kazanların ve kalorifer tesisatlarının mevcut yönetmelikler kapsamında projelendirilmesinin ve kontrollerinin düzenli yaptırılmasının toplumun can ve mal güvenliğŸi açısından önemli olduğŸunu belirten ǖzkalender, şŸunları kaydetti:
"Basınçlı kapların bir yılı aşŸmayan sürelerde periyodik bakım ve kontrollerinin yaptırılması istenmektedir. Periyodik bakım, imalatçının belirlediğŸi şŸekilde ve yine imalatçı tarafından yetkilendirilmişŸ servislerce veya işŸyeri tarafından görevlendirilmişŸ sertifikalı kişŸilere yaptırılmalıdır. Periyodik kontrollerdeki amaç ise 'hidrolik test'tir. Yönetmeliklere göre, periyodik kontrole tabi işŸ ekipmanlarına temel prensip olarak bir yılı aşŸmayan sürelerle hidrolik test yapılması gerekmektedir. Bu testlerin uzman kişŸiler tarafından yapılabilmesi için, MMO gibi Türk Akreditasyon Kurumunca tanınan yetkili kuruluşŸlara yaptırılmasına dikkat edilmelidir."
ǖzkalender, kalorifer kazanlarında mutlaka emniyet termostatı, alarm sistemi ve susuz çalışŸmayı engelleyici ek sistemin bulunması gerektiğŸini belirterek, kazancıların, MMO tarafından da rutin olarak düzenlenen "Sanayi Tipi Kazanlar Yardımcı Personel YetişŸtirme Kursu"na katılarak sertifika almalarının kazanların doğŸru işŸletilmesine ve enerji tasarrufuna katkı sağŸlayacağŸını ifade etti.

 
Kaynak: AA