Damadının Karaciğeriyle Hayata Tutundu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Ulusal Birlik Partisi'nin eski milletvekillerinden Ali Rıza Usluer, damadından alınan karaciğerin nakledilmesiyle hayata tutundu.

Yaklaşık 1,5 yıldır karaciğer rahatsızlığıyla mücadele eden Usluer'e damadı İbrahim Bayıkoğlu'nun karaciğerinin yüzde 70'i nakledildi.
İstanbul'da yapılan başarılı operasyonun ardından, AA muhabirinin sorularını cevaplayan Usluer, 20 aydır hastalıkla mücadele ettiğini söyledi.

Hastalığa yakalandıktan sonra hayatının değiştiğini ifade eden Usluer, "İyileşmem için tedavime başladık. Nakil gündeme gelince büyük kızımın eşi, damadım bana karaciğerini vermek istedi. Allah herkese böyle bir damat nasip etsin" dedi.

Usluer, damadının nakil için gereken özelliklere sahip olmadığı gerekçesiyle talebinin başta kabul edilmediğini belirterek, şunları kaydetti:
"Damadım da şartları tutturabilmek için yoğun çaba içerisine girdi. Gerekli kriterlere ulaşmak için çok mücadele verdi. Diyetle sporla nakil için uygun koşulları hazırlamaya çalıştı. Hastalandığım ilk günden itibaren yanımdan ayrılmadı. Sürekli destek oldu. Allah ondan razı olsun. Daha sonra başarılı bir operasyonla damadımın karaciğerinin bir bölümü bana nakledildi. İnşallah sonu iyi olacak diye düşünüyorum. Ben kendimi şu an çok iyi hissediyorum. İnşallah sağlığım düzelecek."
- "Bu kararı verirken hiç tereddüt etmedim"
Kayınpederine karaciğerinin yüzde 70'inin nakledildiğini hatırlatan İbrahim Bayıkoğlu da kararı alırken kimseye danışmadığını vurgulayarak, "Bu kararı verirken hep şunu söyledim; 'Hayatta iki kişiye baba dedim, öz babam ve kayınbabam. Babam bugün hayatta yok, hayatta olmuş olsaydı, hastalık onun başına gelseydi tereddüt eder miydim? Etmezdim. Eşimin babasına da baba dediysem tereddüt etmem' diye düşündüm. Bunun için de eşime, çocuklarıma danışmadan bu kararı aldım" diye konuştu.

Bayıkoğlu, nakil için müracaatının ardından yapılan tetkiklerinde karaciğerin nakil koşullarına uygun olmadığının anlaşıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Karaciğerim yağlı ve enzimlerim yüksekti. İlk geldiğim zaman beni gönderdiler. Sonra ısrar ettim ve yaşam tarzımı değiştirerek uygun şartlara ulaştım. Şartlar yerine geldi ve nakil oldu. Sonunun hayırlı olması tek dileğimiz. Yaklaşık 6 ay sürdü şartları hazırlamam. 15 kilo zayıfladım. İsteğimiz babamla sağlıklı olarak tekrar ülkemize dönmek. İnşallah bundan sonra her şey daha güzel olacak."
- "700 gramlık bir karaciğer, 70 kiloluk bir insana nakledilebilir"
Nakli gerçekleştiren Memorial Hastanesi Genel Cerrahi ve Organ Nakli Merkezi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Koray Acarlı da hastanın karaciğer yağlanmasıyla mücadele ettiğini aktardı.
Acarlı, "Eskiden biz karaciğer yağlanmasından bu kadar korkmazdık ancak son zamanlarda tıptaki yeni bulgular gösterdi ki karaciğer yağlanması hafife alınacak bir durum değil. Eğer bir insanda başka bir rahatsızlık yokken karaciğerde yağlanma ve değerlerde artma varsa o insanların bu işe çok dikkat etmesi, 'basitçe bir yağlanma' denip geçilmeyecek kadar önemli olduğunu bilmesi gerekmektedir. Çünkü bu yağ da uzun vadede karaciğer değerlerini bozuyor. Bu hastamızın da verileri, bize, böyle bir hastalıktan bu hale geldiğini gösteriyor" diye konuştu.

Türkiye'de ağırlıklı olarak canlıdan nakil yapıldığını, bundaki en önemli özelliğin de dördüncü dereceye kadar sağlıklı bir akrabanın karaciğerinin yüzde 70'ine kadar alınabilmesi olduğunu anlatan Acarlı, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu vericiler böylesine riski alarak bu işe kalkışıyorlar. Buradaki en önemli özellik, karaciğer ile alıcının kilosu arasındaki oran. Küçük bir karaciğeri çok kilolu bir insana naklettiğiniz zaman beklentileri ve ihtiyaçları karşılayamaz. Yani 700 gramlık bir karaciğeri 70 kiloluk bir insana nakledebilirsiniz. Bu hastamız da iri bir kişiydi. O nedenle bizi oldukça ürkütüyordu. Verici de damat. Damat aslında etik kurulluk bir olay. Damat sonuçta kan bağı olmayan bir insan. Ancak bu bir sevginin, duyulan saygının ifadesidir. Alıcımız ve vericimizin sağlıklarıyla ilgili şu ana kadar bir sıkıntımız olmadı. Umarım bundan sonra da hayatları çok sağlıklı devam eder."
Prof. Dr. Acarlı, karaciğerinin büyük yarısı alınan insanların hayatlarına normal olarak devam edebildiğini belirterek, "Zaten böyle bir canlı naklin dayanağı bu. Ayrıca nakille 22 senedir sağ olan ve hayatlarına normal olarak devam eden Türk hastalarım var" dedi.

Kaynak: AA