Şarkışla'dan Kısa Kısa

Şarkışla, Gemerek ve Altınyayla ilçeleri ile Deliilyas, Çepni, Sızır, Gürçayır ve Cemel beldelerinin belediye başkanları, "Katı Atık Yönetim Birliği" oluşturulması için Şarkışla'da bir araya geldi.

Şarkışla Belediye Başkanı Ahmet Turgay Oğuz'un makamında gerçekleştirilen toplantıda, birlik kurulması hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çöplerin depolanması, değerlendirilmesi ve bertarafı için yapılan çalışmaların önemli olduğunu söyledi.

Birliğin kuruluş amacına değinen Oğuz, şunları kaydetti:
"Bölgesel katı atık bertaraf tesisinin yapımı, geri dönüşüm, kompost, yakma, proliz, gazifikasyon ve diğer tesisleri kurmak, birliği oluşturan mahalli idarelerin hizmet alanında çöpleri toplamak ya da toplattırmak, mücavir alan dışında kalan köylerin çöplerini toplamak, tıbbi ve tehlikeli atık için bertaraf tesis veya tesisleri kurmak, halk ve çevre sağlığını olumsuz etkileyen vahşi depolamalarla ilgili sorunları gidermek, bu maksatla sağlanması mümkün iç ve dış kredilerden faydalanmak, bu amaç doğrultusunda her türlü eğitim faaliyetinde bulunmak, amaçları gerçekleştirmek üzere işletmeler kurmak veya kurulu şirketlere ortak olmak, birliğin amaçları arasında yer alıyor."
Oğuz, belediyelerin maddi ve teknik imkanların yetersizliği nedeniyle tek başına yerine getiremediği hizmetleri sunabilmek amacıyla bu birliği kurmayı planladıklarını belirtti.


- Polisten hırsızlık uyarısı
Şarkışla Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, vatandaşlara broşür dağıtarak hırsızlık olaylarına karşı uyarıyor.
Muhtarların evinde vatandaşlarla da buluşan ekipler, vatandaşlara hırsızlık ve benzeri olaylara karşı almaları gereken önlemler hakkında bilgi veriyor.
İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Mithat Tolunay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hırsızlara karşı alarm ve kamera sistemi, demir parmaklık gibi tedbirler alınmasının önemli olduğunu söyledi.

Bu tedbirlerin yanı sıra insanların ev ve iş yerlerini belirli periyotlarla kontrol etmesi gerektiğini vurgulayan Tolunay, "İnsanlar bir anlamda otokontrol sistemi sağlayabilir. Köşe başlarına polis dikseniz bile kişisel tedbirler alınmazsa ve duyarlı davranılmazsa hırsızlık olaylarını engellemek mümkün olmayacaktır" dedi.

Tolunay, şunları söyledi:
"İlçemizde yaşanan hırsızlık olayları daha çok gurbetçilerimizin gerekli önlemi almadan boş bıraktıkları evlerle, kapıyı çekmeden komşuya giden vatandaşların evinde yaşanıyor. Hırsızlar, kendilerine çok zahmet vermeyecek yerleri tercih ediyor. Vatandaşlarımızın mağdur duruma düşmemesi için kapılarını kilitlemelerini, evde birisinin olduğu izlenimini vermelerini istiyoruz. Günümüzde aynı binada oturan insanlar birbirini tanımıyor. Apartmana gelen kişinin kim olduğunu bilmedikleri için bu tür olaylar yaşanıyor. Herkesin komşusunu tanıması, bu tip olaylara bir önlem olacaktır. Alacağımız teknik önlemler, duyarlı olmamız ve komşumuzu tanımamız, hırsızlık olaylarını en aza indirecektir."
Tolunay, şüpheli kişi veya kişileri gören vatandaşlardan 155 Polis İmdat Hattı'na ihbarda bulunmalarını istedi.
Kaynak: AA