İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ukrayna'nın Misket Bombası Kullandığını Belgeledi

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ukrayna ordusunun ekim ayı başında Donetsk kentinde misket bombası kullandığını açıkladı.

Örgüt tarafından yayımlanan raporda, Ukrayna'nın doğusunda bazı yerleşim birimlerinde bir hafta boyunca yapılan araştırmalarda hükümet güçleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalarda misket bombasının yaygın bir biçimde kullanıldığının ortaya çıkarıldığı belirtildi.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) çalışanının 2 Ekim'de Donetsk'te öldürüldüğü saldırıda da misket bombası kullanıldığına işaret edilen raporda, yoğun nüfusa sahip bölgelerde misket bombası kullanmanın savaş suçu sayılacağı hatırlatıldı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü ateşli silah uzmanlarından Mark Hiznay, "Birçok ülke tarafından yasaklanan misket bombasının, Ukrayna'nın doğusunda yoğun biçimde kullanıldığını görmek şoke edici. Ukraynalı yetkililer, bir an önce misket bombası kullanmayacaklarına ilişkin taahhütte bulunmalı ve misket bombası kullanımını yasaklayan anlaşmaya taraf olmalı" dedi.


Örgütün Ukrayna'nın doğusunda misket bombası kullanıldığını belgelediği 12 olayda en az 6 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı belirtilen raporda, bazı olaylarda birkaç çeşit patlayıcı madde aynı anda kullanıldığı için hangisinin ölüm ve yaralanmalara neden olduğunun belirlenemediği kaydedildi.
Örgüt, Ukrayna'nın doğusunda karadan atılan 220 milimetrelik Uragan (Hurricane) ve 300 milimetrelik Smerch (Tornado) tipi misket bombası roketi kullanıldığına dair kanıt elde etti. 16 Uragan ve 6 Smerch misket bombası roketinin kalıntılarını fotoğraflayan örgüt araştırmacıları, söz konusu 22 rokette 912 bombacık bulunduğunu belirledi. Hükümet güçleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalarda şimdiye kadar kaç misket bombası kullanıldığı ise bilinmiyor.
Misket bombası, roket ya da bomba gibi bir konteynerin içinde "bombacık" olarak da adlandırılan yüzlerce küçük bombadan oluşuyor. Bomba fırlatıldığında konteyner açılıp içindeki bombacıkları geniş bir alana dağıtıyor. Yere değer değmez patlayan bombacıklar, misket bombasının etkisini artırıyor. Patlamayan, toprağa gömülü kalan bombacıklar ise mayın etkisi görüyor. Misket bombasının üretiminin ve kullanılmasının yasaklanmasını öngören anlaşmaya şimdiye kadar 114 ülke taraf oldu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ukrayna hükümetinin ülkenin doğusunda misket bombası kullanıldığını ne doğruladığını ne de yalanladığını ve 14 Ekim'de gönderilen mektuba da henüz yanıt vermediğini belirtti.

Kaynak: AA