'İı. Ulusal Cemil Meriç Ödülleri ve Toplumsal Barışa Katkı Ödülleri'

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) tarafından verilen II. Ulusal Cemil Meriç Ödülleri ve Toplumsal Barışa Katkı Ödülleri sahiplerini buldu.

MKÜ Cemil Meriç Düşünce ve Kültürel Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, ulusal düzeyde düşünce, kültür, edebiyat, sosyoloji, tarih ve tercüme alanları ile toplumsal barış anlamında, Hatay'a ve MKÜ'ye değer katanlara düzenlenen törenle ödülleri verildi.

Rektör Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Atatürk Konferans Salonu'ndaki ödül töreninde yaptığı konuşmada, ödül alan isimlerin toplumun aklı, bilgisi, birikimi ve önderliğiyle millete her türlü takdirin ötesinde çok önemli katkılar sağladığını ifade ederek, ödüllerin bu kıymetli insanların yaptıkları çalışmaların karşılığı olmayacağını, ancak bu ödüllerle yapılan güzel çalışmaların öneminin bir kez daha vurgulanacağını söyledi.

Hatay'da doğmuş ve yetişmiş, devlete ve insanlığa hizmet etmiş Cemil Meriç'in Türk düşünce ve kültür hayatına kattığı entelektüel değerleri geliştirmek, ulusal ve uluslararası alanda kültür, sanat, fikir ve bilimle ilgili araştırma, proje, faaliyetler gerçekleştirmek amacıyla MKÜ bünyesinde Cemil Meriç Düşünce ve Kültürel Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurulduğunu hatırlatan Güder, "Birincisi 2013 yılında verilen Cemil Meriç Ödülleri, bu yıl ulusal düzeyde düşünce ve kültür, edebiyat, sosyoloji, tarih ve tercüme alanlarında, Hatay genelinde ise düşünce ve kültür, Hatay ile Mustafa Kemal Üniversitesine değer katanlar alanında verilmektedir" ifadesini kullandı.
Bilimin ve hoşgörünün adresi olmayı hedefleyen, 2023 vizyonuna çalışmalarıyla katkıda bulunmayı ilke edinen MKÜ'nün medeniyetler diyarı Hatay'da "Toplumsal Barışa Katkı Ödülleri" vermesinin önemine işaret eden Güder, Hatay'ın değerli aydın, sanatçı, iş adamı, esnaf ve girişimcilerine verilen ve sembolik değer taşıyan ödüllerin öncü rolü olduğunu dile getirdi.
Buna göre, tarih dalında ödüle Prof. Dr. Halil İnalcık, sosyoloji dalında Prof. Dr. Şerif Mardin, Hatay'a değer katanlar dalında Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz ve Eski Adalet Bakanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, MKÜ'ye değer katanlar dalında Eski Hatay Valisi Utku Acun, düşünce ve kültür dalında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türk Dil Edebiyatına katkısı nedeniyle Prof. Dr. Orhan Okay'a, Hatay'da düşünce ve kültür dalında araştırmacı-yazar Mehmet Tekin layık görüldü.

Kamu yöneticileri dalında Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz, siyaset dünyasından Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, eski parlamenter Zeki Özkaya, CHP İl Başkanı Servet Mullaoğlu, MHP İl Başkanı Adnan Aktaş, dini kanaat önderlerinden İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, Musevi Cemati Başkanı Şaul Cenudioğlu, Alevi İslam İnancını Yaşatma Derneği Başkanı Nasrettin Eskiocak, Protestan Kilisesi Pastörü Yakup Chang, Vakıflı Köyü Ermeni Cemaati Başkanı Cem Çapar, Katolik Kilisesi Rahibi Domeneco Bertogli, Affan Mahallesi Alevi cemaat önderi Adnan Fatihoğlu ile bazı esnaf örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve iş adamlarıyla medya temsilcilerine verildi.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Zeki Çatalkaya, Cemil Meriç'in kızı Ümit Meriç, Eski Hatay Valisi Utku Acun ile akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğrencilerin katıldığı etkinlikte, farklı din ve mezheplerden imamdan rahibe, öğrenciden ev hanımına ve manifaturacıya kadar kişilerin yer aldığı Antakya Medeniyetler Korosu konser verdi.
Kaynak: AA