Dünya İyot Yetersizliği Günü

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük, iyot yetersizliği hastalıklarını önlemek için uygulanacak en ucuz ve kolay yöntemin iyotlu tuz kullanmak olduğunu bildirdi.

Kütük, "Dünya İyot Yetersizliği Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, iyodun, insan vücudu için çok önemli, normal büyüme ve gelişme için gerekli mineral olduğunu belirtti.

İyot eksikliğinin, önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden biri, kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz etkileyen bir hastalıklar bütünü olduğunu aktaran Kütük, şunları kaydetti:
"Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, anne ve çocuk ölümlerine yol açabilen sağlık problemlerinin çözümüne ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesine yönelik çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalardan biri de ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerinin önlenmesidir. Eğitim, yasal düzenleme, bilgilendirme, bilinçlendirme, izleme ve denetimlerle iyotlu tuz kullanımında artış görülmüştür. İyot yetersizliği hastalıklarını önlemek için uygulanacak en ucuz ve en kolay yöntem iyotlu tuz kullanmaktır."
Kaynak: AA