Didim’de Akçed’in Girişimler Olumlu Sonuç Verdi

Didim’de Akbük Kültür ve Çevre Derneği'nin deniz patlıcanlarının toplanmasını önlemek amacıyla yaptığı mücadele olumlu sonuç verdi.

Didim’de Akçed’in Girişimler Olumlu Sonuç Verdi

İlgili Bakanlıklardan alınan izinler ve ruhsatlar uyarınca Ege Denizi'nin kuzeyinde başlatılan deniz patlıcanı avcılığı iki yıldır Ege'nin güneyini de kapsamıştı. Akbük Kültür ve Çevre Derneği'nin (AKÇED) etkili mücadelesi sonucunda Bakanlık, artık bu izinlerin kaldırılacağını resmi bir yazıyla AKÇED'e bildirdi.

Akbük Kültür ve Çevre Derneği başkanı Ferda Kılıç kendilerine iletilen yazı ve süreçle ilgili, “Deniz patlıcanları denizin doğal süpürgesi. Bir tek deniz patlıcanı bir yılda 150 ton kumu temizliyor. Bu canlı organizma gerçekten bir doğa harikası. Ama maalesef bu olağanüstü doğa dostu canlı ticari bir meta haline dönüştürülmesi giderek bir çevre felaketine yol açtı. Biz bu konudaki mücadelemizi iki kulvardan yürüttük. Birinci öncelik halkın bu konuda bilinçlendirilmesiydi. İkinci mücadele alanı ise, hukuk yoluydu. Önce Akbük koyundaki deniz patlıcanı avcılarına izin verdiği söylenen İzmir İl Tarım Müdürlüğü'ne başvurduk. Verilen ruhsatların iptal edilmesini istedik. Böylece idari yargı yolunun açılmasını düşündük. Ancak, İzmir İl Tarım Müdürlüğü'nden gelen yanıt şaşırtıcıydı. Müdürlük, söz konusu ruhsatların kendileri tarafından verilmediğini, bu izinlerin Aydın ya da Muğla Tarım İl Müdürlükleri tarafından verilmiş olabileceğini bildirdi. Bunun üzerine adı geçen mercilere başvurduk" dedi.

DENİZ PATLICANI AVCILIĞINA SON
Muğla Tarım Müdürlüğüne yazdıkları yazıyla deniz patlıcanı avcılığı için verilmiş bulunan ruhsatların iptalini talep ettiklerini ifade eden Ferda Kılıç, kendilerine bakanlığın yazısının gönderildiğini açıkladı.

Bakanlıktan gelen yazının kendileri için müjde anlamı taşıdığını kaydeden Kılıç, Bakanlıktan gelen yazıda, "Deniz patlıcanı avcılığına açık olan alanların avcılığa kapatılması planlanmaktadır” ifadeleri yer aldığını belirtti.

Uzun süreden beri yürüttükleri çalışamlardan olumlu sonuç almanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Ferda Kılıç, "Ve sonunda mutlu sona ulaştık. Şimdi önümüzde idari yargı yolu var. Yargı kararı ile süreci hızlandırmak istiyoruz" şeklind ekonuştu.

Kaynak: İHA