Chp Antalya Milletvekili Sapan Açıklaması

CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, Antalya Valiliği Uyuşturucu Koordinasyon Merkezi verilerine göre son 8 yılda Antalya'da uyuşturucudan 104 kişinin öldüğünü belirtti.

Sapan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de madde bağımlısı sayında son yıllarda önemli artış olduğunu, uyuşturucu nedeniyle ölümlerde de ciddi oranda artış yaşandığını bildirdi.
Bu artışa karşılık bağımlılara yatarak ve ayakta tedavi hizmeti verilen merkezlerin talebi karşılamadığına dikkati çeken Sapan, bağımlıların yatak bulmakta zorlandıklarını, hemen tedavi edilmesi gereken madde bağımlılarına haftalar sonrasına muayene randevusu verildiğini iddia etti.
"Antalya Valiliği Uyuşturucu Koordinasyon Merkezi verilerine göre son 8 yılda Antalya'da uyuşturucudan 104 kişi öldüğü" ifadesini kullanan Sapan, şöyle devam etti:
"Antalya'nın İstanbul'dan sonra madde bağımlığına bağlı ölümlerde Türkiye ikincisi olduğu görülüyor. Sıralama doğru olabilir ama ölü sayısı konusunda soru işaretleri var. Aileler, uyuşturucudan kaybettikleri fertleri konusunda farklı nedenler gösterebiliyor. Çevreden utanıldığı için madde bağımlılığından ölümler gizleniyor. Kamuoyunda infial oluşabileceğinden ürken yetkililer de benzer tavrı sergileyebiliyor. Verilen rakamları doğru kabul etsek bile 2012'de 25, 2013'te 18, 2014'ün 9 ayında 9 kişinin madde bağımlılığından yaşamını yitirmesi vahim bir durumdur ama uyuşturucudan gerçek ölümler bunlardan çok daha fazladır."
Sapan, hükümetin madde bağımlılığı konusuna gerekli önemi vermediğini iddia etti. Türkiye'de uyuşturucuyla ayrıntılı bir mücadele programı uygulanmadığını savunan Sapan, bütün yükün "güvenlik güçlerinin sırtına yüklendiğini" öne sürdü.
Uyuşturucuyla mücadelenin sadece polisiye önlemlerle sonlandırılamayacağının altını çizen Sapan, şunları kaydetti:
"Toplumun değişik kesimlerini, üniversiteleri, sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirecek kapsamlı bir mücadeleden eser yok. Düzenli ve sürekli olarak kamuoyunu aydınlatacak çalışma söz konusu değil. Hükümet, uyuşturucu ile mücadeleye destek olacak kamu spotları yayınına bile hala gerek duymuyor. Antalya'da uyuşturucunun merkezlerinden biri olarak gösterilen imarsız Zeytinköy ile benzeri yerlerdeki kentsel dönüşüm sözleri lafta kaldı. Somut adım atılmadı. Hükümet, kentsel dönüşümden sadece yandaşlarına rantsal dönüşümü anladığı için Zeytinköy, TOKİ'nin ilgi alanında değil."
Kaynak: AA