İspanya'daki Ebola Vakası

İspanya hükümetinin, ülkedeki ilk Ebola virüsü vakasından sonra oluşturduğu özel komitede görev alan Sağlık Bakanlığı Acil Müdahaleler ve Alarm Merkezi direktörü Fernando Simon, 5 Ekim'den bu yana hastanede tedavi altında bulunan hemşire Teresa Romero'ya yapılan analizden negatif sonuç çıktığı haberini doğruladı.

Simon, düzenlediği basın toplantısında, yarın yapılacak ikinci analizden sonra Romero'nun Ebola virüsünden tamamen kurtulup kurtulmadığının netlik kazanacağını söyledi.

Simon ayrıca mevcut durumda 15 kişi olan Carlos III hastanesinde olası Ebola şüphesiyle gözetim altında tutulanların yavaş yavaş taburcu edileceklerini açıkladı.

Kadın hemşire Romero ile direkt temasa geçtikleri için gözetim altına alınan bu kişilerde şimdiye kadar Ebola virüsüne rastlanmazken, 21 günlük sürenin dolmasıyla gözetimin kalkacağı ve taburcu edilecekleri belirtildi. Simon, son grubun 27 Ekim'de taburcu edilmesinin öngörüldüğünü duyurdu.
Madrid'de evlerinde normal hayatlarını sürdüren düşük riskli Ebola vakası ihtimalli 68 kişinin de olduğu bildirildi.


- Yeni vaka şüphesi

Bu arada Katalonya özerk yönetimine bağlı Kamu Sağlık Ajansı kurumu, geçtiğimiz pazar günü akşamı uçakla Barcelona'ya gelen ve Ebola belirtileri gözüken bir yolcudan dolayı Ebola ile ilgili acil sağlık protokolünü uygulamaya başladığını duyurdu.
Andora vatandaşı olan 48 yaşındaki erkek yolcunun, bir hafta Gine-Konakri ve 35 gün Sierra Leone'da kaldıktan sonra Fas üzerinden uçakla Barcelona'ya geldiği ve yüksek ateş nedeniyle havaalanından hemen hastaneye götürüldüğü belirtildi. Ebola virüsü analizi yapılacak hastanın sağlık durumunun 24 saat içinde netlik kazanması bekleniyor.
Kaynak: AA