'Yeryüzü Doktorları' Afrika'ya 'Bayram' Götürüyor

Hayatlarını yardıma muhtaç insanlara el uzatmaya adayan Yeryüzü Doktorları Derneği üyeleri, mutlulukların arttığı, sevginin paylaşıldığı bayramı, aileleri ve sevdiklerinden binlerce kilometre uzakta açlık, yoksulluk ve ölümcül hastalıklarla mücadele eden Afrikalılarla birlikte geçirecek.

Dernek Genel Sekreteri Yahyahan Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000 yılından beri 4 kıtada 40 ülkede insani sağlık yardım çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Düzenledikleri organizasyonlarla Afrika'da iç savaşların yanı sıra yoksulluk, açlık ve onlarca hastalıkla mücadele ederek yaşam savaşı veren insanların yeniden hayata tutunmalarına yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Güney, her bayram olduğu gibi bu bayram da hem kurban faaliyeti yürüteceklerini hem de sağlık taramaları gerçekleştireceklerini dile getirdi.
Bu yıl Kurban Bayramı süresince Nijer ve Çad'da özellikle köylerde, mülteci kamplarında kurulacak kliniklerle sağlık hizmeti sunacaklarını ifade eden Güney, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere binlerce hastanın muayene edilerek, ilaçlarının verileceğini vurguladı.
- Tüm faaliyetler fedakarlıklar üzerine kurulu
Derneğin bütün faaliyetlerinin fedakarlık üzerine kurulu olduğuna dikkati çeken Güney, şunları kaydetti:
"8'er kişiden oluşan doktor arkadaşlarla Nijer ve Çad'a gideceğiz ve 10 gün kalacağız. Bayramlar insanın sevdikleri yanında olunca güzel ve anlamlıdır. Yeryüzü doktorları olarak Türkiye'deki sevdiklerimizi geride bırakıyoruz, belki burukluk oluyor, hüzünlenebiliyoruz ama dört gözle bizleri bekleyen yardıma muhtaç insanlarla kucaklaşıyoruz. Onlar çaresizce, uzanacak bir el bekliyor. Gittiğimiz yerlerdeki insanların gözlerindeki ışıltıyı gördüğümüzde bayramı asıl o zaman yaşıyor, ailelerimizden uzak kalmanın burukluğunu unutuyoruz."
Derneğin genellikle kataraktın yanı sıra yarık damak, dudak ameliyatları yaptığını ancak bayramda giden ekiplerin cerrahi müdahaleden çok genel sağlık taraması gerçekleştirerek, yerel irtibatlar kurduğunu ve bölgedeki sağlık kuruluşlarının güçlendirilmesine yönelik projeler hazırladığını anlatan Güney, salgın hastalıklar, çocuk hastalıkları gibi alanlarda çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

- "İlk defa gideceğim, çok heyecanlıyım"
Dernek çalışmaları kapsamında Çad'a gidecek Doç. Dr. Mesut Sezikli, 17 yıllık hekim olduğunu ve bu konuda çok geç kaldığını düşündüğünü ifade etti.

İlk defa Afrika'ya gideceği için büyük heyecanlı duyduğunu anlatan Sezikli, şöyle devam etti:
"Hayatın hangi döneminde, hangi pozisyonunda olursak olalım, mesleğimiz ne olursa olsun başkalarının derdiyle de dertlenmeyi bilmemiz lazım. Eşim ve iki kızımdan ayrı kalacağım için biraz burukluk var ama aynı zamanda yardıma muhtaç insanlara el uzatacak olmanın heyecanını da yaşıyorum. Ailemde biraz hüzünlendi ancak önemli bir görev için gittiğimi bildikleri için bu konuda bana destek veriyorlar. Biz Allah izin verirse daha çok bayramlar geçirebiliriz ama gitmezsek onların bir daha bayramı olmayabilir. İnşallah bundan sonra da bir bayramı ailemle bir bayramı Afrika'daki insanlarla geçirmeyi düşünüyorum."
- "Afrika'ya bayram götürüyoruz"
Dr. Havva Sula da son 4-5 yıldır kurban bayramlarını Afrika ülkelerinde geçirdiğini ve bu yılda Çad'a gideceğini belirterek, Afrika'da bayram kutlamanın kendisi için yaşam tarzı haline geldiğini söyledi.

Büyük bir aile olduklarını ve bayramda tüm aile bireylerinin bir araya geldiğini kaydeden Sula, şunları kaydetti:
"Ben masumlukları, çaresizlikleri gözlerine ve yüzlerine yansıyan insanlarla bayram yapmanın tadına vardım, oradan vazgeçemiyorum. Eşim, çocuklarım, annem, babam da gitmem için destek oluyorlar. Giderken küçük hediyeler götürüyoruz çok seviniyorlar. Oradaki insanlar biz gidersek bayram yapabiliyorlar, biz gitmezsek umutsuz bir şekilde bekliyorlar. O nedenle biz Afrika'ya sevgi ve bayram götürüyoruz. Afrika ülkelerinde çok çeşitli hastalıklar var. Bir hekim olarak tedavinin yüzde 50'sinin moral olduğunu düşünüyorum. Bizim oraya gitmemiz bile onların yarı yarıya iyileşmesi anlamına geliyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor."
Kaynak: AA