Organ Bağışı Semineri Verildi

Malatya Devlet Hastanesi ile Malatya Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) işbirliği ile organ bağışı seminerlerinin beşincisi MASİAD üyesi markalardan.

Organ Bağışı Semineri Verildi
com alışveriş sitesinin lojistik merkezinde yapıldı.
MASİAD Başkanı İbrahim Güngör, firmanın yönetim kurulu başkanı Alp Giray Gültekin, MASİAD'ın Sekreteri Funda Ayhan, firmanın idari ve teknik personellerinin katıldığı seminerde, Malatya Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Engin Yılmaz, organ bağışının önemini anlattı.

Seminerin amacının organ bağışının yaygınlaştırılması olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bilgilendirme ve bilinçlendirme amaçlı seminerlerde kimlerin organ bağışı yapabileceğine ilişkin ayrıntılı bilgiler sunduklarını ifade etti.

"YÜZDE 70'İ CANLIDAN YAPILIYOR"
Yılmaz, beyin ölümü gerçekleştikten sonra kişinin ailesinin olurunun alınmasından sonra gerekli organların alındığını kaydederek, "Ülkemizde nakillerin yüzde 70'i canlıdan, yüzde 20'si kadavradan yapılıyor. Avrupa'da ise yüzde 80'i kadavradan, yüzde 20'si canlıdan yapılıyor. Bilinçlenmeyi artırdığımız zaman umuyoruz ki, bizim de kadavradan nakillerimiz artacaktır. Buna paralel olarak da nakiller artış gösterecektir" dedi.

"AMACIMIZ ORGAN BAĞIŞINI YAYGINLAŞTIRMAK"
Organ bağışının önemine de değinen Yılmaz, "Bağışladığınız organlarla birilerinin hayatını kurtarabildiğiniz gibi, bağışlanan bir organla sizin ya da ailenizden birinin hayatı kurtulabilir. Ne yazık ki organ bağışı yetersiz. Amacımız organ bağışını yaygınlaştırmak. Bunun içinde hepimizin üzerine sorumluluklar düşüyor" ifadelerini kullandı.

"ORGAN BAĞIŞININ GÜNAH OLMADIĞI BELİRTİLMİŞTİR"
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 34 yıl önce organ bağışının günah olmadığını açıkladığını dile getiren Yılmaz, "Organ bağışının tüm dinlerde olduğu gibi dinimizce de günah olmadığı belirtilmiştir. Organ nakli için zaruret halinin olması gerekiyor. Organ nakli olacak kişinin doktor tarafından 'tedavisini sadece organ nakli ile olacağını ve nakil olmadığı zaman hayatını kaybedeceğini' belirtmesi lazım. Alıcı ile verici arasında hiçbir suretle maddi bir bağın olmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Yılmaz, seminer sonrası kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

MASİAD Başkanı İbrahim Güngör, organ bağışının arttırılması noktasında herkese büyük görevler düştüğünü ifade etti.

Firmanın yönetim kurulu başkanı Alp Giray Gültekin'de, organ bağışı noktasında herkesi sorumlu olmaya davet etti.
Kaynak: İHA