O ilçeye girişler yasaklandı

İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği yazıyla, Kobani’de yaşanan olayların protesto edilmesi amacıyla Suruç’a gidişlerin ‘tehlikeli sonuçlar doğurabileceği’ nedeniyle engellenmesi talimatını verdi.

O ilçeye girişler yasaklandı
IŞİD’in Suriye’nin Türkiye sınırındaki, Kobani olarak bilinen Ayn El Arap çevresindeki köylere saldırmasıyla birlikte Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine başlayan mülteci akını sonrasında yurt genelinden Kürt kökenli birçok grup Suruç’a gitmek için harekete geçti. Kobani halkına destek verilmesi amacıyla başta HDP ve BDP’nin yaptığı çağrıların ardından harekete geçen Şanlıurfa Valiliği, bölgede güvenlik zafiyetinin yaratılmasını önlemek amacıyla kent genelinde Kobani’ye destek kapsamında her türlü toplantı, gösteri yürüyüşü, miting, çadır kurma, stant açma gibi etkinliklerin gerçekleştirilmesini tamamen yasakladı.

Bu yasak üzerine harekete geçen İçişleri Bakanlığı, tüm valiliklerin yanı sıra Jandarma Genel Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne'acele’ koduyla özel bir talimat yazısı gönderdi. İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan iki sayfalık yazıda, yasaklama kararının gerekçesi olarak ülke genelinden Suruç’a gelerek sınır bölgelerine yakın yerlerde yapılacak protesto eylemlerine katılacak kitlelerin, can güvenliği açısından son derece tehlikeli bir durum yarattıkları kaydedildi. Yazıda, yaşanacak olumsuz olayların ülke açısından bazı uluslararası problemlerin doğmasına yol açacağı düşünüldüğü belirtilirken, Anayasa ve kanunlarda öngörülen sınırlama ve yasaklama şartlarının doğrudan ve açıkça oluştuğu vurgulandı.

‘Kontrolsüz gruplar’


Bakanlık yazısında, Şanlıurfa Valiliği’nce verilen yasaklama kararına karşın yurt genelinde illerden Şanlıurfa ve Suruç’a yoğun biçimde kontrolsüz grupların geldiğinin tespit edildiği bilgisine yer verildi. Yaşanan bu durumu, ilçe halkının ve göç eden mültecilerin can güvenliklerinin sağlanmasında ve sınır hattında alınan önlemlerde zafiyet doğurabileceği açıklanan yazıda, illerden yasaklanan etkinliklere katılmak amacıyla grupların yola çıkması durumunda yoğun görülen yerlerde durdurularak araçların Şanlıurfa ve Suruç’a gelmelerinin engellenmesi talimatı verildi.