Kurban Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme Önerileri

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, Kurban Bayramı'nda güne kahvaltı ile başlanılmasını, kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etlerin yavaş ve düşük ısıda pişirilerek, mutlaka çoban salata veya taze nane-maydanoz ile tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Akgün, yaptığı yazılı açıklamada, bayramda kesilen kurbanların etlerinin, ihtiyaç sahipleri, akraba, komşu, eş dost ile paylaşımı ile gelen misafirlere ikram edilmesinin yardımlaşma konusunda en güzel örneklerden olduğunu ifade etti.

Sevinç içinde geçirilen bayram günlerinde sevincin, mutluluğun ve huzurun yarıda kalmaması, bayramdan sonraki günleri de bayram mutluluğu içinde yaşayabilmek için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Akgün, şu ifadelere yer verdi:
"Kronik hastalığı olan (şeker, kalp, hipertansiyon vb) vatandaşlarımız başta olmak üzere, bütün halkımıza bayramda ikram edilen et, tatlı, meşrubat gibi yiyecek ve içeceklerden çok fazla tüketmemeleri gerektiğini belirtiyor, şu hususları da göz ardı etmemelerini rica ediyoruz. Güne mutlaka kahvaltı ederek başlanmalı. Verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketilmeli. Hamur tatlıları ve çikolata yerine sütlü tatlıları ve meyveleri tercih edilmeli. Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınmalı (çay, kahvenin aşırı tüketilmesi uykusuzluk, mide rahatsızlıkları ve ritim bozukluklarına neden olabilir.) Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri yavaş ve düşük ısıda pişirilmeli. Mutlaka yanında çoban salata veya taze nane-maydanoz tüketilmeli. Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulmalı, bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketilmeli. Günde 8-10 su bardağı su içilmeli, her gün fiziksel aktivite (yürüyüş, egzersiz vb) yapılmalı (bayram ziyaretlerine arabayla gitmek yerine yürüyüş tercih edilmeli), etlerin yanında asitli, gazlı içecekler tüketmek yerine; ayran, yoğurt, cacık ya da taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmelidir."
Kaynak: AA