Giresun’da Uzun Yaşamanın Sırrı

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de, 78.9 yıl ile doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il Giresun olurken, aynı zamanda kadınlarda ise doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 82.2 yıl yine Giresun oldu.

Giresun’da Uzun Yaşamanın Sırrı

TUİK’in verilerini ise mezarlıklar doğruluyor. Giresun’da mezarlıklardaki mezar taşlarında yaş ortalamalarının 80 ve üzeri olduğu görülürken, halen 108 yaşında yaşamını sürdüren Hayrullah Bilir ise gençlere taş çıkartıyor.

Uzun yaşamanın sırrını alkol ve sigaradan uzak durarak organik köy ürünleriyle beslenmek olduğunu açıklayan Hayrullah Bilir, kurutuluş savaşını bildiği gibi Atatürk’ü de defalarca görmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Giresun’un Seldeğirmeni Mahallesi’nde yaşamını sürdüren ve hala kendisini 15 yaşındaki gençler gibi hissettiğini ifade eden Hayrullah Bilir “Benin asıl 108 yaşlarındayım. Ancak nüfus cüzdanları değişmesiyle benim doğum tarihimde 1915 olarak kayıtlara geçmiştir. Ben Kurtuluş savaşını yaşadım. Ankara’da askerlik yaptığım yıllarda ise Atatürk’ü defalarca gördüm“ diye konuştu

Uzun yaşamanın ve sağlıklı olmanın sırlarını da anlatan Hayrullah Bilir “Kaç tane torunum var bilmiyorum. Çoğunu tanımıyorum. Bile ancak hale kendimi sağlıklı ve genç hissediyorum. Küçük yaşlardan beri çalışan biriyim.Halen kendimi genç ve dinamik hissediyorum.Tarlada bahçede çalışmayı da sürdürüyorum. Bugüne kadar sigara, alkol kullanmadım. Tamamen hayvansal ürünlerle beslendim. Sığırlarım vardı. Sığırlarımın yağı,peyniri, sütü ve yoğurduyla besleniyordum.Tarlada kendi yetiştirdiğimiz lahana,fasulye gibi kendi ürünlerimizi kullanıyorduk. Her yazında yaylalarımıza çıkıp bir süre yaylalarımızda kalıyorduk” dedi

Kendisinden daha uzun yaşayanlarında olduğunu söyleyen Bilir, “Bizim köyde 130 yaşına kadar yaşayan oldu. Mezarlığımızda da yaş ortalaması 80’in üzerindedir. Benim kayınpederim, bazı akrabalarım da 120-130 yaşlarına kadar yaşadılar” bilgisini verdi

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ise TÜİK verilerine göre Giresun'da yaşam süresinin uzun olması ve Türkiye'de ilk sıraya çıkmasının çok önemli bir tespit olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Giresun'da deniz, yaylalar, fındık bahçeleri, ormanlar var. Oksijenimiz bol. Giresun mutfağı sebze ağırlıklıdır. Vejetaryen mutfağıdır. Giresunlu doğal besleniyor. Giresun'un sebzelerden, doğal otlardan yapılan yemekleri, meyve yemekleri yüzyıllar öncesine dayanıyor. Bu bir kültürdür. Yeşil mutfak hakimdir. Denizimiz güzel, yaylalarımız güzel, ormanlarımız güzel, havamız güzel, suyumuz güzel. İnsanlarımız güzel ve neşeli. Giresunlu stresi sevmez, coşmayı,eğlenmeyi, yaşamayı iyi bilir. Bunun üzerine birde dünyanın en kaliteli fındığını koyduğumuzda uzun yaşamın sırrı ortaya çıkmış olur. Fındık bahçelerimiz oksijen kaynağıdır. Yaylalarımız bir ömre bedeldir. Sularımız harikadır. Herkesi Giresun'a uzun yaşamın sırlarını keşfetmeye davet ediyorum."
Kaynak: İHA