Ege'deki İnsan Kaçakçılığı Operasyonu Davası

Ege sahillerinden insan kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle 19 kişinin yargılandığı davada, tutuklu 5 sanığın tahliyesine karar verildi.

Söke 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 3 ile 460 yıl arası hapsi istenen tutuklu sanıklar Bahri G, Demir D, Mustafa H. ve Suriye uyruklu Iyman H., Husain R. ile avukatları katıldı.

Söz alan sanıklardan Husain R, Özgür Suriye Ordusu'nda babasının üst rütbeli komutan, kendisinin de asker olduğunu belirterek, "Orada Esed'e karşı savaşıyoruz. Savaştan kaçan vatandaşlarımı daha rahat yaşamaları için yurt dışına çıkmalarına yardım ettim. Bunun karşılığında para almadım, insanlık için yaptım. Tahliyemi ve aileme kavuşmayı istiyorum" dedi.

Diğer sanıklar da,suçsuz olduklarını ve tahliyelerini talep ettiklerini belirtti.

Mütalaası sorulan mahkeme savcısı sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep ederken, mahkeme heyeti ise verdiği ara kararda tutuklu bulunan 5 sanığın adli kontrol hükümleri gereğince tahliyelerine karar verdi.
Önceki duruşmaları takip eden fakat bu duruşmaya katılmayan Husain R'nin eşi Mina H'ye kararının telefonla bildirildiği öğrenildi. Düğününde gözaltına alınmasının ardından tutuklanarak cezaevine konulan Husain R, Kurban Bayramı sonrası tekrar düğün yapacağını söyledi.

Avukat Atilla Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Karardan dolayı hepimiz çok sevinçliyiz. Çifte bayram yaşıyoruz. Şimdi sırada yarım kalan düğünü yapmak var" diye konuştu.

-Olayın geçmişi
İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, insan kaçakçılığı yapan şebekeye yönelik gerçekleştirdiği takipte, Didim ile Ayvalık sahillerinden yasadışı yollarla yurt dışına insan kaçırdıkları tespit iddia edilen gruba yönelik 2013 Haziran'da operasyon düzenlemişti.
Operasyonda, şebeke üyesi olduğu ileri sürülen Husain R, İzmir'in Çiğli ilçesinde düğünü sırasında gözaltına alınmış, nişanlısı Mina H. emniyet ve adliye önünde gelinliğiyle beklemesiyle basına konu olmuştu. Olayla ilgili gözaltına alınan 19 kişiden Husain R., Bahri G., Demir D., Mustafa H. ve Iyman H. sevk edildikleri adliyede tutuklanıp cezaevine gönderilmişti.
Kaynak: AA