'Direksiyonunuz Yaşam İçin Dönsün'

İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tekin, Kurban Bayramı'nda yola çıkacak sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Tekin, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'deki trafik kazalarının özellikle bayram tatillerinde artış gösterdiğini söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın verilerine göre, geçen yıl meydana gelen 3 bin 1 ölümlü trafik kazasında, 3 bin 659 kişinin olay yerinde hayatını kaybettiğini, 158 bin 164 vatandaşın da yaralandığını anımsatan Tekin, geçen yıl en fazla kazanın İstanbul'da meydana geldiğini kaydetti.

İstanbul'da geçen yıl 14 bin 647 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasında 239 kişinin hayatını kaybettiğini, 21 bin 299 kişinin yaralandığını belirten Tekin, "Trafik kazalarının en yoğun olduğu günler, maalesef en mutlu günlerimiz olması gereken bayramlardır. Ramazan Bayramı boyunca yurdun dört bir yanında meydana gelen trafik kazalarında, sadece 4 günde, toplam 109 vatandaşımız ölürken, 852 vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu veriler konunun önem ve aciliyetinin ne denli büyük olduğunu ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Trafik kazalarının sebeplerini, insan faktörü ve kural ihlalleri, yolların fiziki şartları, alt yapı eksikliği ve mühendislik eksiklikleri, trafik eğitimi ve bilincinin zayıflığı, araçlara ilişkin bakım ve onarım faktörleri olarak sıralayan Tekin, temel eğitimde trafik bilinci ve kültürünün okutulması, yeni teknolojik imkanlardan yararlanılarak, denetlemenin daha etkin yapılması, alt yapı ve ulaşımla ilgili fiziki eksiklikleri gidermenin önemine işaret etti. Tekin, sürücü kurslarında "trafik adabı" dersinin okutulması kararının da faydalı olacağını belirtti.

Tekin, Kurban Bayramı'nda sürücüleri, uykusuz yola çıkmamaları, uzun süren yolculuklarda sık aralıklarla mola vermeleri, emniyet kemerlerini takmaları ve hız kurallarına uymaları konusunda uyardı.
- "Yola çıkmadan önce araç bakımını yaptırın"
İleri sürüş teknikleri uzmanı Çetin Büyükçınar, trafik kazalarında en büyük faktörün insan olduğunu ifade ederek, sürücülerden yola çıkmadan önce araç bakımlarını yapmalarını istedi.
Yolculukta güzergah seçiminin önemli olduğunu ve bunun iyi yapılması gerektiğini dile getiren Büyükçınar, meteorolojinin uyarılarının da dikkate alınmasını önerdi.
Trafik kazalarında direksiyon tutuşunun da önemli olduğunu belirten Büyükçınar, sürücülere, hız kontrolüne riayet etmeleri, uzun yol kalabalığında agresif sürüşlerden kaçınmaları, yorgun araç kullanmamaları, uzun sürüşlerde 3 saatte bir saat mola vermeleri konusunda uyarılarda bulundu.
Büyükçınar, sürüş psikolojisinin de önemli olduğunu vurgulayarak, "Direksiyonunuz yaşam için dönsün" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA