Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası'ndan Kurban Kesimi Açıklaması

Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Baskanı Fatih Birdane, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan kesimi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.


Konuyla alakalı açıklama yapan Birdane, Kurban Bayramı'nın dini bir vecibe olmasının yanında Türkiye için büyük bir sosyolojik ve ekonomik hareketlilik getirdiğini vurguladı. Başkan Birdane, yaklaşık 800 bin büyükbaş ve 2 milyon küçükbaş hayvanın 20 günde tüm ülkeyi dolaştığına dikkat çekerek, senelik kesilen hayvanın 1/4'ünün Kurban Bayramlarında 4 günde kesildiğini kaydetti.

Birdane, “Bayramın öneminin yanında kesimde dikkat edilecek hususlar, kesim ve sonrasındaki hijyenik önlemler ile etin kaliteli elde edilmesi ve kullanılmasıyla ilgili de bilgilendirme yapılmalıdır. Ancak bu bilgilendirmeler tıp doktorlarının yaş tayinini anlatması, tarımsal mekanizasyon profesörlerinin kurban seçimini anlatması ile yapılmamalıdır. Giderek şehir nüfuslarının arttığı ülkemizde Kurban Hizmetleri Komisyonunu çeşitli yerleri belediye ile belirlemekle beraber bu yerlerin sayısı kasabalar ve hatta köyleri de içine alacak şekilde artırılmalıdır. Kurban Bayramı öncesi hiç olmazsa mahalle camilerinde en yakın kesim yerleri ve fiyatları duyurulmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığının bu seneki rehberi internetten duyurulmakla beraber mutlaka bastırılıp duyurulmalıdır. Rehber daha kısa ve öz hazırlanmalı, kullanılan fotoğraflar da daha özenli olunmalı, örneğin; ülkemizde yetiştirilmeyen ırklara ait resimler kullanılmamalıdır. Hasta, zayıf ve düşkün, bazı organları eksik bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban olarak seçilmemelidir. Gebeler kesilemez. Ancak, Diyanet İşleri Başkanlığının açıklamalarından doğuştan boynuzsuz, kuyruksuz, kulağı delik hayvanlar sakıncasız görülmektedir. Satın aldığınız hayvanın çalıntı, kontrolsüz yetiştirilmiş veya kontrol edilmeden size gelmediğinden emin olmanız hem sizin hem de yetiştiricimiz için oldukça önemlidir. Hayvanın sağlıklı, canlı en azından kılları karışık, mat, bakışları donuk, salya, pis burun akıntısı olan, kokulu, siyahlaşmış ishali olmayan, kulaklarında küpesi olması kadar veteriner sağlık raporu hayvan pasaportu nakil belgesi bulunmalıdır. Küpe ve belgeleri eksik olan hayvana rehberdeki gibi kurban kesilemez diyemesek de kesilmesi yasaktır. Bu hayvanlar çalıntı da olabilir. Ülkemiz kurban konusunda tüm dünyaya örnek olabilecek sistemleri çevreyi kirletmeden, hayvanlara eziyet etmeden, et ve deriyi heba etmeden kurmalıdır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA