Yabancı Öğrencilere Türk Kültürünü Anlatıyorlar

Eskişehir'deki üniversitelere Erasmus, Farabi, Mevlana ve Balkan Projeleriyle gelen yabancı öğrencilere Türk geleneklerini anlatmak için kültür gezileri düzenleniyor.

Bu kapsamda İnönü ilçesine gelen yaklaşık 40 öğrenci, İnönü Belediye Başkanı Kadir Karakurt'u ziyaret ederek, belediye binası önündeki cumhurbaşkanlarının büstlerinin bulunduğu alanda fotoğraf çektirdi. Daha sonra Türk Hava Kurumu'nun tesislerini gezen öğrenciler, buradaki planör, paraşüt ve yamaç paraşütü hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Gruptakiler, buradaki ziyaretin ardından İnönü ilçesinin simgesi olan mağaraları gezdikten sonra Halk Eğitim Merkezi'nde kendileri için hazırlanan programa katıldı.

Burada gözleme yapan kadınlara yardım eden öğrenciler, oklava ile hamur açtı. Oldukça keyifli anlar yaşayan öğrenciler, yöresel kıyafetler giyip "Eskişehir Çiftetellisi" oynadı.
Vizyon Gençlik Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Ahmet Berberler, Konya'da Rahim Türk öncülüğünde kurulan derneğin, 45 kent ve 12 ülkede faaliyet gösterdiğini söyledi.

Derneğin amacının sürekli gelişen ve değişen dünyada, Türk gençlerine kendi kültürünü anlatmak olduğunu belirten Berberler, şöyle konuştu:
"Şimdiki nesil bilgisayar başında büyüyor. Biz geçmişimizi anlatabilmek, geçmişimizin ışığıyla geleceğimizi aydınlatabilmek için gençlere eski klasik sistemlerden ve tekniklerden çok farklı şekilde eğitim öğretim çalışmaları yapmamız gerekiyor. Bu noktada sivil toplum örgütlerine büyük görev düşüyor. Vizyon Gençlik Derneği, gençlerin milli, manevi değerlerine bağlı olarak yetişmelerini, kültürlerinden asla uzaklaşmadan, geleceklerini aydınlatmaları için çalışmalarını sürdürüyor."
Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ne Erasmus, Farabi, Mevlana ve Balkan projeleriyle gelen Müslüman ve Gayrimüslim öğrencilere, Türk kültürünü tanıtmak için kültür gezileri düzenlediklerini anlatan Berberler, şöyle devam etti:
"Ülkemize gelen öğrenciler maalesef sadece kent merkezlerini tanıyor. Amacımız ilçeleri ve içindeki doğal, tarihi ve kültürel güzellikleri tanıtmak. Öğrencilerimiz buradaki teyzelerle sofraya oturup hamur açtı, gözleme yaptı. Yöresel kıyafetler giyip halk oyunları sergiledi. Kent merkezlerindeki büyük alışveriş merkezleri tüm şehirlerde ve ülkelerde zaten var. Ama bu öğrencilere önemli olan Türk kültürünü tanıtabilmek. Biz bunu anlatmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Örf ve adetlerimizi gelecek nesillerimize aktarmanın yanında yabancı öğrencilere de anlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz."
Kaynak: AA