İlaç İsrafında Birincilik Kürsüsüne Veda Planı

SELMA BIYIKLI ADABAşž- Akılcı ilaç kullanımı için eylem planı hazırlayan SağŸlık BakanlığŸı, Türkiye'yi Avrupa'da birinci sıraya taşŸıyan antibiyotik tüketiminin azaltılmasını öncelikli sıraya aldı.

SağŸlık BakanlığŸı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu BaşŸkan Yardımcısı Güven Artıran, bu konuda hekim, eczacı, yardımcı sağŸlık personeli, hasta, ilaç sektörü, medya ve sivil toplum kuruluşŸlarına büyük sorumluluk düşŸtüğŸünü bildirdi.
Artıran, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, tüm dünyada olduğŸu gibi ülkede de akılcı olmayan ilaç kullanımının ciddi halk sağŸlığŸı sorunu olduğŸunu söyledi.

Akılcı olmayan ilaç kullanımının, hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşŸimlerine, antibiyotiklere karşŸı direnç gelişŸmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, istenmeyen etki görülme sıklığŸının ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olduğŸuna dikkati çeken Artıran, akılcı olmayan antibiyotik kullanımı sonucunda karşŸılaşŸılan en ciddi sorunlardan birinin, bakterilerin antibiyotiklere karşŸı direnç gelişŸtirmesi ve antibiyotiklerin bu bakterilere karşŸı etkisiz hale gelmesi olduğŸunu vurguladı.
Son yıllarda yeni antibakteriyel etkili moleküllerin gelişŸtirilememesi nedeniyle antibiyotiklerin akılcı kullanılmasının daha önemli hale geldiğŸini anlatan Artıran, şŸu değŸerlendirmelerde bulundu:
"Antibiyotik direnci nedeniyle yakın gelecekte basit enfeksiyonlar ve küçük yaralanmalar bile ölümcül olabilecek. Dünya SağŸlık ǖrgütü'nün (DSǖ) önerileri doğŸrultusunda ülkemizde 'Akılcı İlaç Kullanımı Programı" (AİK) yürütülüyor. Bu bağŸlamda, AİK'yi destekleyecek faaliyetlerin yürütülmesi için koordinasyon ve işŸbirliğŸinin sağŸlanması, hekim, eczacı, yardımcı sağŸlık personeli, halk ve ilaç sektörüne yönelik davranışŸ değŸişŸikliğŸi oluşŸturulması ve etki edilen taraflarda farkındalık, bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması için sorumluluk sahibi tüm tarafları kapsayacak şŸekilde Kurumumuzca 'Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017' hazırlandı ve uygulamaya kondu. 'Antibiyotiklerin Akılcı Kullanımının SağŸlanması' bu plan kapsamında öncelik verilen faaliyet alanlarında biri oldu."
Artıran, antibiyotik tüketiminde Türkiye'nin kötü bir karnesi olduğŸunu ve mutlaka önlem alınması gerektiğŸini belirterek, bu yıl "The Lancet" dergisinde yayınlanan, DSǖ ve Belçika Antwerp ǜniversitesinin koordinatörlüğŸündeki, Türkiye'nin de içinde olduğŸu 13 AB üyesi olmayan ülkenin katıldığŸı çalışŸmaya göre, ülkenin antibiyotik tüketiminde birinci sırada olduğŸunu söyledi.

Bunun, antibiyotiklerin reçetelenmesi ve kullanımında akılcılığŸın sağŸlanmasının önemini açıkça ortaya koyduğŸuna işŸaret eden Artıran, "Süreçler göz önüne alındığŸında bu sorunun çok etkenli ve çözümünün de multidisipliner olması gerektiğŸi görülüyor. Bu konuda hekim, eczacı, yardımcı sağŸlık personeli, hasta, ilaç sektörü, medya ve sivil toplum kuruluşŸlarına büyük sorumluluk düşŸüyor" diye konuşŸtu.
Grip mevsimine girildiğŸi için antibiyotik tüketimine özen gösterilmesi uyarısında bulunan Artıran, vatandaşŸların daha duyarlı davranması ve hekim tavsiyesi olmadan ilaç kullanmaması gerektiğŸini bildirdi.
Artıran, "Bilinmelidir ki soğŸuk algınlığŸı ve grip çoğŸunlukla kendi kendine iyileşŸebilen hastalıklardır ve antibiyotik alımını gerektirmez. İyi bir bağŸışŸıklık sistemi bu tür hastalıkları yenebilir. Antibiyotik, grip ve soğŸuk algınlığŸını atlatmaya yardımcı olmaz" uyarısını dile getirdi.
-Eylem planı değŸerlendirilecek
İlk defa 1985 yılında Dünya SağŸlık ǖrgütü tarafından "KişŸilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun süre ve dozda, en düşŸük maliyetle ve kolayca sağŸlayabilmeleri" olarak tanımlanan Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili çalışŸmalar ülkede de son yıllarda artarak devam ediyor.
Dünyanın diğŸer ülkelerinde olduğŸu gibi Türkiye'de de yanlışŸ ve gereksiz ilaç kullanımının halk sağŸlığŸını etkileyen ciddi bir sorun ve ilaç etkileşŸimlerine, bazı ilaçlara karşŸı direnç gelişŸmesine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına, istenmeyen etki görülme sıklığŸının artmasına neden olduğŸu değŸerlendiriliyor.
Antalya'da yarın başŸlayacak ve 4 gün sürecek toplantıda, ülke genelinde akılcı ilaç kullanımı değŸerlendirilecek.
SağŸlık BakanlığŸı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç ve Tedarik Yönetimi Dairesi BaşŸkanlığŸı tarafından düzenlenen "Akılcı İlaç Kullanımı DeğŸerlendirme Toplantısı"na, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yetkilileri ile Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planını hayata geçirecek 81 İl koordinatörü ve temsilcisi katılacak.
Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017 kapsamında akılcı ilaç kullanımının sağŸlanması amacıyla farkındalığŸın oluşŸturulması ve toplumsal bilincin artırılması için illerde gerçekleşŸtirilen çalışŸmalar bu toplantıda değŸerlendirecek.
Bu değŸerlendirme toplantılarının yanı sıra vatandaşŸların yaşŸam kalitesi ve süresinin yükseltilmesi, sosyal ve kültürel hayata bilinçli, aktif ve sağŸlıklı katılımının sağŸlanması için Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planının öncelikli hedefleri arasında yer alan "Akılcı Antibiyotik Kullanımı"na ilişŸkin de 23 Ekim'de Akılcı İlaç Daire BaşŸkanlığŸınca Antalya'da görev yapan aile hekimleri ile bilgilendirme toplantısı gerçekleşŸtirilecek.
 
Kaynak: AA