Dolarda düşüş sürecek mi?

Artan küresel risk iştahı ile dolar 2.25 TL'nin altına indi. Peki bu düşüş sürecek mi?

Dolarda düşüş sürecek mi?
Küresel büyümeye ilişkin endişelerin sürmesine karşın küresel risk iştahında yaşanan artışla dolar Cuma günü 2.25 TL'nin altına gerileyerek son 3 haftanın en düşük seviyesine indi.

Bankacılar yaşanan sert satış baskılarının ardından teknik seviyelerin de kırılmasıyla tepki alımlarının görüldüğünü ayrıca düşük büyümenin ABD faiz artışının hızını da yavaşlatabileceği beklentinin de risk iştahına destek olduğunu söyledi.

Bu hafta her iki yönlü sert dalgalanan dolar, geçen hafta 2.29 TL seviyesinin üzerini test etmiş 2.25 TL seviyesine ise en son 25 Eylül'de gerilemişti.

Odeabank Stratejik Planlama Grup Müdürü Erkan Dernek, 'ABD faizleri hızlı artırırsa global olarak yavaş büyüme ve güçlü doların ABD ekonomisine zarar vereceği endişeleri, faizlerin kademeli ve yavaş artacağı beklentisini artırıyor. Emtia fiyatlarındaki düşüş de cari açık ve enflasyon problemlerimize faydalı olabileceği yönünde bir olumlu algılama var' dedi ve ekledi: 'ABD ve Avrupa Merkez Bankası yönetimleri, açıklamalar ve aksiyonlarla destek olacak. Bu yüzden korkmaya gerek yok şeklinde bir algılama çıkıyor. Bütün bunlar gelişmekte olan para birimlerinde pozitif hareketi destekliyor.'

PETROL FİYATLARININ OLUMLU ETKİSİ

Bankacılar petrol fiyatlarındaki düşüşün, jeopolitik risklerin sürmesine karşın geçen hafta Türkiye'de 40'a yakın kişinin ölümüne neden olan çatışmaların bu hafta sona ermesinin ve bu hafta açıklanan cari açık verilerinin TL'yi destekleyen diğer nedenler arasında yer aldığını
belirtiyor.

Bankacıların hesaplamalarına göre petrol fiyatlarında her 10 dolarlık düşüş cari açığı 3-4 milyar dolar iyileştirebiliyor. Ancak etkinin görülmesi için petrol fiyatlarının kısa vadede değil yıl ortalamasını aşağı çekecek kadar uzun süre düşük kalması gerekiyor.
Haziran ayında 115 doların üzerine çıkan brent petrolün varil fiyatı bu hafta 83 doların da altını görerek yaklaşık dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Brent petrol son olarak 86.20 dolardan işlem gördü.

Strateji Menkul Değerler Fon Yöneticisi Burak Çetinçeker, petrol fiyatlarının mevcut dört yılın düşük seviyelerinde kalmasının Türkiye piyasaları açısından algı yarattığını belirterek, “Bu etken yeni alımlar getirmese de piyasayı tutar diyebiliriz' yorumunu yaptı.