'Simav Kestanesi'Nin Hasadına Başlandı

Türkiye'nin kestane üretim merkezlerinden Simav ilçesinde hasadına başlanan ve yurt içi pazarlarda ilgi gören üründen bu yıl yaklaşık 2 bin 500 ton rekolte bekleniyor.

Simav'da kestane üretimi ağırlıklı olarak ilçe merkezindeki Mamak ve Çavdır mahalleleri, Demirci beldesi, Yeni, Değirmenciler, Beyce, Öreyler, Çaysimav, Ahmetli, Hisarbey, Aksaz ve Hacıhüseyinefendi köylerinde yapılıyor.
Söz konusu bölgede ormanlık alanlarda 62 bini meyveli olmak üzere 154 bin civarında kestane ağacı bulunuyor.
İlçede 3 bine yakın aile geçimini "Simav kestanesi"nden sağlıyor.
Demirci Belediye Başkanı Turan Sümer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldede kestaneden geçimini sağlayan aile sayısının fazla olduğunu söyledi.

Ürünü toplamaya başlayanlara uyarıda bulunan Sümer, "Kestane toptancılarına değil, belde halkından olan aracılara toptan kestane satışında önem verin. Aracısız toptan kestane satışı yapmayın" dedi.

Sümer, beldedeki kestaneliklere İlçe Orman İşletmesi kadar belde halkının da büyük önem verdiğini ve koruduğunu dile getirerek, kestaneliklere araçlarla rahat ulaşım imkanı sağlamak amacıyla yolların bakımını yaptıklarını anlattı.
Kestane üreticisi Ahmet İnan ise kilogram fiyatı 5-12 lira olan ürünün sadece bir meyve olarak değil, işlenmiş satılmasından yana olduğunu bildirdi.
"Simav kestanesi"nin komisyoncular tarafından satın alınıp Bursa'ya götürüldüğü bilgisini veren İnan, "Ürünümüz Bursa'da ya kestane şekeri yapılıyor ya da meyve olarak 'Bursa kestanesi' adıyla satılıyor. Simav'ın kestanesi artık Simav markası taşımalı. Simav kestanesi mamul ürün olarak markalaşmalı ve ilçe ekonomisine daha fazla katkı sağlanmalı" diye konuştu.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Ceylan, bu yıl yaklaşık 2 bin 500 ton rekolte beklediklerini kaydetti.

Kaynak: AA