Sağlık Bakanlığı'ndan Mers Virüsü Açıklaması

Sağlık Bakanlığı, Suudi Arabistan'a çalışma amacıyla giden bir vatandaşın Türkiye'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hastanın MERS virüsü taşıdığının tespit edildiği bildirildi.


Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Hatay ili nüfusuna kayıtlı, Suudi Arabistan'a çalışma amacıyla giden bir vatandaşın Türkiye'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamaya göre, hastadan alınan örneklerin bakanlığa bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı'nda yapılan analiz sonucuna göre söz konusu hastanın MERS virüsü taşıdığı tespit edildi.

6 EKİM'DE TÜRKİYE'YE DÖNDÜ
Yapılan araştırma sonucunda Suudi Arabistan'da çalışan hastanın, Türkiye dönüşü öncesinde son 10 gündür devam eden sağlık şikayetleri olduğu saptandı. Hastanın 6 Ekim'de Türkiye'ye döndüğü ve uçaktan indikten sonra doğrudan özel bir sağlık kuruluşuna başvurduğu bilgisi alındı. Durumunun ağır olması sebebi ile yoğun bakım şartlarında tedavisi yapılan hasta 11 Ekim Cumartesi günü hayatını kaybetti.

MERS VİRÜSÜ TAŞIDIĞI DÜN ANLAŞILDI
Hastadan alınan örneklerin Ankara'daki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı'nda incelenmesi sonucu hastanın "MERS-CoV" olduğu dün anlaşıldı. Hastanın MERS virüsü taşıdığı tespit edildikten sonra derhal Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü ile temasa geçildi ve hastanın ailesi ve sağlık personeli dahil tüm temaslı kişilerin tespit edilerek gerekli bilgilendirmenin yapılması istendi.

YOLCULARIN LİSTESİ İSTENDİ
Ayrıca, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'ne de durum bildirildi ve hastanın Suudi Arabistan'a bağlı özel bir havayolu şirketine ait tarifeli yolcu uçağıyla Türkiye'ye giriş yaptığı uçaktaki yolcuların bilgileri istendi. Söz konusu uçak mürettebatına, yolcu listesinde yer alan tüm yolculara ulaşmak üzere gerekli çalışmalar başlatıldı.

Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün Türk vatandaşlarını aile hekimlerine, yabancı uyrukluları ise konsolosluklara bildirme çalışmalarına devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bakanlık olarak bu sürecin tüm aşamaları bilgi ve kontrolümüz dahilinde planlanmıştır ve takibi de titizlikle yapılacaktır. Bu sebeple siz değerli basınımızın da halkımızda gereksiz korku ve panik oluşturulmaması için gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz" denildi.
Kaynak: İHA