Türk Toraks Derneği Solunum İnfeksiyonları Çalışma Grubu’ndan Ebola Açıklaması

Türk Toraks Derneği Solunum İnfeksiyonları Çalışma Grubu’ndan yapılan yazılı açıklamada, ebola virüsü hastalığı veya Ebola kanamalı ateşinin yüzde 60-90 oranında ölümle sonuçlanan bulaşıcı ve salgınlara neden olan bir enfeksiyon hastalığı olduğu ve şu ana kadar Türkiye’de olgu bildirilmediği açıklandı.


Hastalığın Gine, Liberya, Nijerya ve Sierra Leone olmak üzere 4 Batı Afrika ülkesinde ilk olarak görüldüğü hatırlatılan açıklamada, hasta kişinin kan ve vücut salgıları ile temas eden sağlık personeli ve aile bireylerine bulaşma olasılığının yüksek olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:
”Hastalığın bulguları ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, halsizlik, ishal, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık olarak bildirilmiştir. Bazı hastalarda boğaz ağrısı, öksürük, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı gibi bulgulara da rastlanmıştır. Şüpheli durumlarda kanda virus veya virusa karşı antikorların saptanması ile tanı konabilir. İnsan ve hayvanlar için aşısı yoktur. Hastalığın özel bir tedavisi de yoktur; destek tedaviler uygulanmaktadır. Virüs, ilk olarak 1976 yılında Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki eş zamanlı salgınlarda tespit edildi ve adını Kongo’daki bir nehirden aldı. Bu virüs hemen hemen daima sahra altı Afrika ülkelerinde görülmektedir. 22 Ağustos 2014 tarihinde şüpheli ve kanıtlanmış olgu sayısı 2615, hayatını kaybeden olgu sayısı 1427 olarak bildirilmiştir. Güncel hasta ve ölüm sayıları Dünya Sağlık Örgütü'nün resmi sitesi https://www.who.int/csr/disease/ebola/en/ yayınlanmaktadır.”
Ebola virüsünün insanlarda ve insan dışı primatlarda Ebola virüsü hastalığına (EVH=eski adı Ebola hemorajik ateşi=EHA) yol açtığı ifade edilen açıklamada, insanlarda ve primatlarda (enfekte maymun, goril, şempanze, meyve yarasası, orman antilobu ve kirpi gibi) sıklıkla ölüme yol açan ciddi bir hastalık olduğu, EVH salgınlarında ölüm oranı yüzde 90'lara kadar çıkabildiği ve salgınların öncelikle tropikal ormanların yakınında bulunan Orta ve Batı Afrika'nın ücra köylerinde meydana geldiği kaydedildi. Virüsün insanlara vahşi hayvanlardan geçtiği ve insandan insana bulaştığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
”Ebola virüsü, SARS ya da grip virüsüne nazaran daha zor bulaşır. İnsana bulaşması: hasta hayvanların veya insanların organ, kan ve vücut sıvılarıyla (ter, çiş ya da sperm gibi) yakın temas sonucu olur.Ebola virüsüne maruz kalındıktan 2-21 gün (genellikle 3-13 gün) sonra yüksek ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı, halsizlik, şiddetli ishal, kusma, mide ağrısı ve iştahsızlık olabilir. Bazı hastalarda kaşıntı, gözlerde kaşıntı ve kızarıklık, hıçkırık, deride döküntüler, öksürük, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, nefes almakta güçlük, yutkunma zorluğu, kanlı ishal ve kan kusma dahil vücut içinde ve dışında kanama gibi belirti ve bulgular görülebilir. Son dönemde organ yetmezlikleri oluşabilir. Ebola virus türlerine göre vaka-ölüm oranları yüzde 60-90’lara kadar ulaşmaktadır. Afrika'da teyit edilmiş vakalar şu ülkelerden bildirilmiştir: Liberya, Sierra Leone, Gine, Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Güney Sudan, Fildişi Sahilleri, Uganda, Kongo Cumhuriyeti (ROC) ve Güney Afrika.”
HASTALIKTAN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Açıklamada, EHA’den etkilenen bölgelerde yaşayan insanların hastalıktan korunmak için uyulması gereken önlemler ise şöyle sıralandı:
”Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hastalığı önlemenin en önemli uygulamalarından biri ellerin düzenli olarak yıkanmasıdır. Ellerinizin su ve sabunla yıkanması (ya da sabun bulunmadığı yerlerde ve ellerin açıkça kan ve vücut sıvılarıyla kirli olduğu durumlarda susuz alkol-bazlı el losyonun kullanılması) cildinizden potansiyel enfekte materyalleri uzaklaştırır ve hastalığının geçişini önler. Ölü hayvanlarla özellikle de primatlarla temastan kaçınınız.Yerel pazarlarda tüketim için satılan primatlar dahil vahşi hayvanların etini yemeyiniz. Enfeksiyon olasılığını asgariye indirmek için Ebola virüsü enfeksiyonu olduğundan şüphelenilen insan ya da hayvanlarla yakın temas ederken enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulayın. Dünya Sağlık Örgütü, Ebola virüsüne karşı önlemler kapsamında seyahat kısıtlaması önerisinde bulunmamıştır. Ölüm oranları yüzde 90’lara kadar ulaşan EVH’nın insan ve hayvanlar için özel bir tedavisi ya da aşısı yoktur. Sıvı ve elektrolit tedavisi, eklenen bakteriyel enfeksiyonların tedavisi, oksijen tedavisi gibi destek tedaviler uygulanmaktadır.”
Kaynak: İHA