Mitoloji Kahramanı Herkül'ün Yeni Büstü Bulundu

Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, milattan sonra 2. yüzyıla ait, üst kısmında arslan betimlemesi bulunan "Herkül" büstü ortaya çıkarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı adına başkanlığını Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru'nun yaptığı kazılarda Kibyra Antik Kenti'nde, yeni bir Herkül büstü bulundu.
Kazılarda görevli Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi İsmail Baytak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki kazılarda antik kentin agora, çarşı pazar yerinde havuzlu bir çeşme yapısı içerisinde Herkül (Herakles) büstü bulduklarını söyledi.

Büstün en önemli özelliğinin; üst kısmındaki arslan betimlemesi olduğunu anlatan Baytak, "Bu büst çok önemli. Literatür çalışması yaptık. Bu bölgede, Anadolu coğrafyasında ve diğer müzelerde görebileceğiniz bir örnek değil. İlk kez karşılaştık ve büyük sevinç yaşadık" dedi.

Baytak, büstte yaptıkları araştırmalarda, işçiliğin milattan sonra 2. yüzyılı işaret ettiğini, bu zamanın da Antoninler dönemine denk geldiğini bildirdi.
Ortaya çıkarılan Herkül büstünün arslan postuyla betimlenmiş özel eserlerden olduğunu dile getiren Baytak, "Büstün üst kısmında arslanın gözleri, arka tarafta yelelerini görebilirsiniz. Bu yeleler Herkül'e değil, arslana ait. Mitolojide zaten Herkül'ün yarı tanrı özelliği de var. Arslan betimlemesi de gücü temsil ediyor" diye konuştu.

Baytak, depoya alınan büstün temizleme ve koruma işlemlerinin yapıldığını belirterek, "Herkül, sakallı şekilde işlemeli olan büstte arslanın postunu kafasına geçirmiş ve göğüs hizasından kendi vücuduna bağlamış. Biz sadece kafa kısmını ortaya çıkardık" ifadelerini kullandı.
Efsaneye göre, Miken kralı Eurystheus'un Herkül'den Nemean arslanını öldürmesini istediğini anlatan Baytak, Herkül'ün bu arslanı öldürdükten sonra postunu giydiğini kaydetti.

Kazı sezonu bittikten sonra büstü Burdur Müzesi'ne teslim edeceklerini bildiren Baytak, heykelin geri kalan kısmını önümüzdeki yıl yapılacak kazılarda ortaya çıkarmayı planladıklarını aktardı.
- Herkül
Yunan mitolojisinde Herakles, Roma Mitolojisi'nde Herkül olarak adlandırılan kişi, Zeus ile Miken kralının kızı Alkmene'nin oğludur. Herakles, doğduğu günden itibaren tanrısal bir kuvvete sahiptir.
Herakles, 18 yaşına geldiği zaman Kitharion ormanlarında yaşayan ünlü canavarı öldürmüştür. Kendisine ödül olarak Thebai kralının kızı Megara verilmiştir. Hera'nın çıldırttığı Herakles, 3 oğlu ve karısını öldürmüştür. Suçlarından arınması için Miken kralı Eurystheus'un hizmetine girip her istediğini yapması gerekmiştir. Kralın Herakles'e yaptırdığı 12 işe mitolojide, Herakles'in 12 görevi denir. Bu 12 işten biri Nemean arslanını yenmektir.
Kaynak: AA