İstanbul Esenyurt Üniversitesi Akademik Yılı Açılışı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin 56 bin yatak kapasitesini, 230 hastaneyi sıfırdan ileri teknolojiyle yapan dünyada tek ülke olduğunu belirterek, 3 yıl içinde bu hastanelerin tamamının hizmete gireceğini bildirdi.

Müezzinoğlu, Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Esenyurt Üniversitesi 2014-2015 Akademik Yılı açılışına katılarak, "Türkiye'de Sağlık Politikaları" konulu açılış dersini verdi.
Her yıl 1 milyon 150 bin çocuğun dünyaya geldiğini, bunların yüzde 99,5'inin sağlıklı doğduğunu ifade eden Müezzinoğlu, hekimlerle toplumsal kültürün neredeyse normal doğumu da sezaryen yaptığını anlattı.
Mehmet Müezzinoğlu, "Kendi kendimizi kandırarak, ikna ederek, bazen anneye sezaryenle doğan çocuğun daha zeki olduğunu söyleyecek kadar da bu işi istismar ederek bir yanlışlığı tıbba da hekimin kültürüne de yerleştiriyoruz. Halbuki yüzde 99,5'inin dünyaya sağlıklı geldiği nesilleri, biz sağlıklı bir yaşam ortamına ne kadar güçlü yerleştirebilirsek, hayatlarını da o kadar verimli, huzurlu yaşayabilecekler. Hamilelik döneminden başlayan, doğumla devam eden ondan sonraki süreçlerde her zaman hasta adayı üretmek gibi bir yanlış mantık" diye konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, bireyin kendi elinde olan sağlıklı kalmanın gereklerini, "sağlıklı beslenme", "hareketli bir yaşam" ve "hayat felsefesinin doğru zemine oturması" şeklinde sıraladı.
Şu anda 7-8 yaş gurubundaki çocukların yüzde 21-22'sinin kilolu ve obez olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, çocukların sağlıklı bir yaşam ortamından bir çok bahaneyle uzaklaştırıldığını söyledi.

- "Türkiye'ye son 10 yılda sağlık turizmi için 480 bin-500 bin kişi geldi"
Türkiye'de son 10 yılda 77 milyonun sağlığa ulaşımının önündeki engellerin kaldırıldığını dile getiren Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlık tüketici olmada başarıyı yakaladığını ancak sağlık üreticisi de olması gerektiğini vurguladı.
Dünyada var olanın içine Türkiye'de üretilen konulmadığı zaman ülkenin sağlık hizmeti sunumunda bir süre sonra ekonomik veya sağlıksız yönetim nedenleriyle hizmet standardının arzu edilen ilerlemeye ulaşamayabileceğini belirten Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"Onun için 2023 vizyonunda diyoruz ki Türkiye, sağlık endüstrisinde iddialı olacak. Önümüzdeki 5 yıl içinde bu alanda Türkiye farklı bir noktaya gelecek. Şu anda 56 bin yatak kapasitesini, 230 hastaneyi sıfırdan ileri teknolojiyle yapan dünyada tek ülkeyiz. 3 yıl içinde bu hastanelerin tamamı hizmete girecek. Gelecek sene bu zamana kadar da 34 bin yatak kapasitesi ihalelerini yapmış olacağız. Türkiye'de 2018'de 130 bin yatak kapasitesinin 90 binini son 5 yılda sıfırdan, yeniden yapmış bir ülke olacak."
Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlık turizminde iddialı olacağını ifade ederek, "İnşallah 2018'de yıllık sağlık turizmi geliri, 10 milyar doları, 2023'te de 20-25 milyar doları yakalayacak. 2002'de Türkiye'nin sağlık hizmeti için dışarıya gönderdiği insan sayısı 110 bin-120 bin, ödediği para 1,5 milyar dolardı. Yurt dışından Türkiye'ye son 10 yılda sağlık turizmi için gelen 480 bin-500 bin kişi, ödedikleri para 2,5 milyar dolar" dedi.

- İstanbul Esenyurt Üniversitesi
İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat ise İstanbul'un 47'nci, Türkiye'nin 175'inci üniversitesi olduklarını, 4 fakülte, 2 yüksekokul, 2 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 125 öğretim elemanı ve bin 370 civarında öğrenciyle eğitime başladıklarını kaydetti.

Bu yıl üniversitelerine kaydolan öğrencilerin yüzde 59'unun İstanbul'dan, yüzde 41'inin diğer illerden ve yabancı öğrencilerden oluştuğunu anlatan Bayat, öğrencilerin yüzde 44'ünün lisans, yüzde 23'ünün yüksek lisans seviyesinde öğretim gördüğünü söyledi.

Bayat, üniversitenin örgün eğitimin yanında uzaktan eğitimin altyapısı da tamamlandığına değinerek, 6 yüksek lisans programında yaklaşık 350 öğrenciyle eğitime başlandığını ve bunların bir kısmının uzaktan eğitimle sunulacağını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da kutlama telgrafı gönderdiği açılış törenine, Esenyurt Belediye Başkanı ve İstanbul Esenyurt Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı Necmi Kadıoğlu'nun yanı sıra üniversitenin öğretim üyeleri, öğrencileri ve veliler katıldı.

Kaynak: AA