Gökçebey’de Eğitim İle Engelleri Aşıyoruz Konferansı

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde “Eğitim ile Engelleri Aşıyoruz” adı altında konferans verildi.

Gökçebey’de Eğitim İle Engelleri Aşıyoruz Konferansı

2013 yılı Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından desteklenen Zonguldak Valiliği koordinasyonunda, Gökçebey Kaymakamlığı AB ve Dış İlişkiler Proje Koordinasyon Bürosunun hazırladığı, Gökçebey Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan "Eğitim ile Engelleri Aşıyoruz" projesinin 15.10.2014 tarihinde Gökçebey Çok Programlı Lisesi Çok Amaçlı Salonunda eğitim konferansı gerçekleştirildi.

“Eğitim ile Engelleri Aşıyoruz” eğitim konferansına; Zonguldak Valiliği AB ve Dış ilişkiler Proje Koordinasyon Merkezinden Erdinç Ulus ve Cem Mocan, İlçe Milli Eğitim Müdürü ve AB ve Dış İlişkiler Proje Koordinasyon Bürosu Proje Koordinatörü Fazıl Aytaş, Proje Koordinatörü Sinem Başıaçık, Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Sekreteri Songül Malkoç, İlçe Özel İdare Müdürü İzzet Turpcu, İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sevim Küçükbekir, İlçe Müftüsü Veyis Susam, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Proje Koordinatörü Sinem Başıaçık konferansta yaptığı konuşmada, ”Zonguldak Valiliği koordinasyonunda Gökçebey Kaymakamlığı AB ve Dış ilişkiler Proje Koordinasyon Bürosunun hazırladığı ve Gökçebey Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülmekte olan Engelliler Destek Programı kapsamında ortaklaşa hazırlanmış olduğu bir projedir. Projemiz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün sözleşme ve finansman makamı olduğu Engelliler Destek Programı kapsamında değerlendirmiş ve uygulamaya hak kazanmıştır.Bu proje, akraba evliliğine bağlı engelli doğum oranlarını azaltmak amaçlı ile hazırlanmıştır. Akraba evliliği sonucunda meydana gelen engelli doğumları önlemek, hedef grubu akraba evliliği ve sonuç hakkında bilgilendirmek, engelliğin kaynağı ve nedenleri hakkında farkındalık artırmak oluşmaktadır” dedi.

Engellilerin önemi konusundaki konuşmayı ise İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Proje Koordinatörü Fazıl Aytaş yaparak şöyle konuştu: “Bugün, toplumumuzun en can alıcı konusu, engelli bireylerin topluma kazandırılması ve şartlarının iyileştirilmesidir. İnsanın bazı yetenek ve beceriler açısından kendisinden beklenileni yapamaması engel durumunu oluşturmaktadır. Engelli insanların bu kısıtlılıklarından dolayı hem kendileri hem de aileleri çeşitli sıkıntı ve zorluklar yaşarlar. Şunu unutmamalıyız ki hiç kimse kendi isteği ile engelli durumuna düşmemektedir. Bunun da bir talihsizlikten kaynaklanmadığı, çoğunlukla çeşitli koruyucu önlemlerin zamanında alınmamasından, bilgi yetersizliğinden veya çeşitli hatalardan kaynaklandığı bir gerçektir. Gökçebey Kaymakamlığı olarak, engelli bireyler konusunda desteklerimizi gözler önüne sermekteyiz. Ülkemizde engelli bireylere yönelik önyargı bulunmakta ve topluma entegrasyonlarında sorunlar yaşanmaktadır. Bu alanlardaki sorunların çözümüne yönelik, akademik alanda yapılan çalışmalara yer verip ve engellilik çözüm süreçlerine katkı vermeye devam edeceğiz. Bu kapsamda engellilerin sosyal yaşama katılımlarını sağlamanın yanında, eğitim ve bilinçlenme ilişkisinin güçlendirilmesi, toplumun engellilere bakış açısının geliştirilmesinin önemi konularına eğilmeyi sürdüreceğiz.”
Daha sonra “Eğitim ile Engelleri Aşıyoruz" projesinin eğitim konferansı,Karabük Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Doç. Dr. Arzu Özyürek ve Karabük Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğr. Gör. Mustafa Adıbatmaz’ın sunumu katılımcılarla soru cevap şeklinde sona erdi.
Kaynak: İHA