Filipinler'de Bombalı Saldırılar

Filipinler'in Müslümanlar çoğunluğu oluşturduğu güneyindeki Basilan eyaletinde iki bombalı saldırı düzenlendi, bir bombalı saldırı girişimi önlendi.

Filipinler'deki DXNO Komunidad radyo istasyonu, ilk saldırının yerel saatle 01.45'te Basilan eyaletinin başkenti Isabela'da bir yağ değirmenindeki personel merkezini hedef aldığını duyurdu. Radyonun haberinde ikinci saldırının ise bu olaydan iki saat sonra düzenlendiği bildirildi.

İkinci saldırının detayına ilişkin bilgi verilmedi.
İlk saldırıya ilişkin bilgi veren Basilan Polis Başmüfettişi Mario Dapilloza, kimliği belirsiz bir kişinin yeşil bir araç içine yerleştirdiği bombayla düzenlediği saldırıda ölen veya yaralanan olmadığını söyledi.

Saldırı sonucu bitki tohumlarından yağ elde etmede kullanılan değirmeninin bahçe kapısında büyük bir yarık oluştuğunu belirten Dapilloza, kapının önündeki görevlilerce fark edilen saldırganın kaçmayı başardığını kaydetti.

Dapilloza, ayrıca yine bugün meydana gelen bir olayda, güvenlik güçlerince takip edilen bir şüphelinin polisin dur ihtarına uymayarak kaçtığı, şüphelinin kaçarken bir mezarlığa bıraktığı pakette patlayıcı maddeler bulunduğunu bildirdi. Dapilloza, bomba ekiplerinin çantadaki patlayıcı düzeneği etkisiz hale getirdiğini aktardı.
Saldırıların, ellerindeki iki Alman rehineyi fidye ödenmemesi halinde başlarını keserek öldürmekle tehdit eden Ebu Seyyaf militanlarının, polisi rehinelerin alıkonulduğu bölgeden uzak tutmak amacıyla başvurduğu bir şaşırtma taktiği olabileceği bildirildi.

Alman vatandaşları 73 yaşındaki Stefan Viktor Okonek ve eşi 55 yaşındaki Henrike Dielen, Filipinler'in güneyindeki Palavan adası açıklarındaki yatlarıyla seyahat ettikleri sırada Ebu Seyyaf militanlarınca nisan ayında kaçırılmıştı.
Rehinelerin serbest bırakılması için Alman hükümetinden 5,5 milyon dolar fidye isteyen örgüt ayrıca bu ülkenin IŞİD'e yönelik ABD liderliğinde yürütülen hava saldırılarına verdiği desteği kesmesini talep ediyor.
Kaynak: AA