Bakan Müezzinoğlu Açıklaması

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, “Sağlık Bakanlığı olarak hep hastane, hep ilaç, hep teknoloji konuşuyoruz ama esasında adı da hastalık bakanlığı değil, Sağlık Bakanlığı.

Yani burada bakanlığın isminde bazen çelişkiye düşüyorum" dedi.


Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nin 2014-2015 akademik yılı açılış törenine katıldı.

Esenyurt Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törene Bakan Müezzinoğlu’nun yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Cuma Bayat, Esenyurt Kaymakamı Ekrem İnci, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, öğretim üyeleri, öğrenciler ve veliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından öğrenciler ilk derslerini Bakan Müezzinoğlu’ndan aldı. Yeni akademik yılın ilk konusu olan “Türkiye’de Sağlık Politikaları’nı anlatan Müezzinoğlu, 2014-2015 akademik yılının başarılı ve verimli geçmesi temennisinde bulunarak, öğrencilere tavsiyeler verdi.

“BAKANLIK İSMİ HASTALIK BAKANLIĞI DEĞİL, SAĞLIK BAKANLIĞI”
Bakanlık olarak bireyin sağlığını merkeze aldıklarını söyleyen Bakan Müezzinoğlu, “Bakanlığımızda hep hastane, hep ilaç, hep teknoloji konuşuyoruz ama esasında adı da hastalık bakanlığı değil, Sağlık Bakanlığı. Yani burada bakanlığın isminde bazen çelişkiye düşüyorum. Biz nereye gitsek ‘ne oldu bizim hastane binamızın ihalesi’ deniliyor” diye konuştu.

Her yıl 1 milyon 150 bin çocuğun Türkiye'de dünyaya geldiğini ve bunların yüzde 99 buçuğunun sağlıklı şekilde dünyaya geldiğini belirten Bakan Müezzinoğlu, "Sağlıklı doğumu engelleyecek bütün yanlışları da ne yazık ki bütün hekim camiamız ve sosyal toplumsal kültürümüz, sağlıklı normal doğumu da sezaryen yaparak neredeyse sağlıksız oluşun yollarını da yine kendi kendimizi kandırarak, kendi kendimizi ikna ederek, bazen anneye sezaryenle doğan çocuğun daha zeki olduğunu söyleyecek kadar bu işi istismar ederek bir yanlışlığı tıp ve hekimin kültürü ve icraatlarına da yerleştiriyoruz. Halbuki biz yüzde 99 buçuğunun dünyaya sağlıklı geldiği nesilleri sağlıklı bir yaşamın ortamına ne kadar güçlü yerleştirebilirsek, hayatımı o kadar daha verimli, huzurlu ve o kadar daha sevdiklerimizle üçlü yaşabilecekken hemen ilk hamilelik döneminden başlayıp doğumla devam eden sonraki süreçlerde her zaman hasta adayı üretme gibi bir yanlış mantalite” diye konuştu.

“7-8 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARIN YÜZDE 21-22’Sİ KİLOLU VE OBEZ”
Sağlık konusunda uyarılarda bulunan Bakan Müezzinoğlu, “7-8 yaşındaki çocukların yüzde 21-22’si kilolu ve obez. Daha 7-8 yaşında başlıyor. Çünkü kendiniz bahane bularak uzaklaştırıyorsunuz. Hasta olup ta iyi olsun hayali kurmaktansa veya iyi olayım hayali kurmaktansa sağlıklı bir yaşamı sürdürmenin felsefesini kendi yaşamıma koyayım düşüncesi zor değil” diye konuştu.

“Sağlık Bakanlığı son 10 yılda 77 milyonumuzun sağlığa ulaşabilmelerindeki bütün engelleri ortadan kaldırdı” diyen Müezzinoğlu, “Bazı sorunlar var. Hala 24 saat hastalıkla ulaşabilme sıkıntısı, sorunu olmadığını iddia etmek yanlıştır ama daha iyi yapma derdi oluyorsa bunu basamak basamak daha iyi yapacağız” dedi.

Sağlıktaki bütün standartlara ulaşabildiklerini sık sık tekrarlayan Bakan Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin sağlık tüketici uygulamasında başarıyı yakaladığının doğru olduğunu ama diğer doğruları da koymazsa çok riskli olduğunu belirtti.

Müezzinoğlu, “Sağlık üreticisi de olmak zorundayız. Yani ilaçta da üretiyorum. Ben kanser ilacına 3 milyar dolar para harcıyorum derken 1 milyar dolarlık ta üretiyorum ve ihraç ediyorum” diye konuştu.


Müezzinoğlu, Türkiye’de 56 bin yatak kapasiteli ve 230 tane hastaneyi ileri teknolojilerde yapan tek ülke olduklarını sözlerine ekledi. Kürsüdeki konuşmasının ardından Bakan Müezzinoğlu, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Rektör Prof. Dr. Cuma Bayat ise, İstanbul’un 47’inci üniversitesi olduğunu belirterek üniversite hakkında bilgiler verdi. Üniversitenin mütevelli heyeti onursal başkanı da olan Esenyurt Belediye Başkan Necmi Kadıoğlu, hayırlı bir eğitim yılı dileklerinde bulunarak öğrencilere herhangi bir sorunları olduğunda kendisine ulaşabileceği telefon numarasını verip, her zaman onlara yardımcı olacaklarını söyledi

Kaynak: İHA