Tika'dan Ahalteke Atlarının Dünyaya Tanıtılmasına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Türkmen Atları Devlet Birliği Atçılık Kompleksi Kalkınış Atlı Oyunlar Grubu’nun Ekim ayı içerisinde İtalya’nın Latina şehrinde düzenlenecek Uluslararası Sirk Festivali”ne katılımına destek verildi.

Tika'dan Ahalteke Atlarının Dünyaya Tanıtılmasına Destek

TİKA ve Türkmen Atları Devlet Birliği arasında 2012 yılında Türkmen kültüründe büyük önem taşıyan Ahalteke atlarının genetik yapılarının korunması başta olmak üzere atçılık ve ülkedeki veteriner hizmetlerinin geliştirilmesi konularında Türkiye ve Türkmenistan tecrübelerinin karşılıklı paylaşımını teşkil edecek bir işbirliği protokolü imzalanmıştı. İmzalanan protokol kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Jokey Kulübü işbirliğinde hazırlanan programla Türkmen jokeyler, at bakıcılar, veteriner uzmanlar ve Birlik çalışanlarına çeşitli alanlarda teorik ve pratik eğitimler verilmişti. Proje kapsamında Türkmen uzmanların Türkiye’deki uygulamaları yerinde görmelerini sağlamak amacıyla Türkiye ziyaretleri koordine edilmişti. Ayrıca proje çerçevesinde Ahalteke atlarının ülke dışına çıkarılmasına yönelik uluslararası veteriner kuralları ve prosedürleri ile ilgili eğitimin yanı sıra soy kütüğü kayıt işlemleri genetik laboratuvarında yapılan analizler, doping analizleri, at hastalıkları ve teşhisi, yeni doğan taylara mikroçip takılması ve kimliklendirilmesi ve DNA testlerinin yapılması konularında laboratuvarlardaki uygulamalar gösterilerek, kapsamlı bilgi paylaşımında bulunulmuştu. TİKA, ayrıca Türkmenistan’da günümüzde de varlığını sürdüren ve milli sembol olarak Türkmenistan devlet armasında yer alan Ahalteke atlarının dünyaya tanıtılmasına da destek veriyor. Bu kapsamda Türkmenistan Devlet Başkanı’na bağlı faaliyet gösteren Türkmen Atları Devlet Birliği Atçılık Kompleksi Kalkınış Atlı Oyunlar Grubu’nun İtalya’nın Latina şehrinde düzenlenecek Uluslararası Sirk Festivali”ne katılabilmesini teminen 10 adet Ahalteke atı Türkiye’de karantina altına alındı. Festivale katılacak atlar, 13 Ağustos 2014 tarihinde 4 at bakıcısı ve 1 grup yöneticisi ile birlikte Aşkabat’tan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na getirildi.

2 ay boyunca Türkiye’de karantina altına alınan Ahalteke atları, gerekli sağlık kontrolleri ve bakımları Türkiye’de yapılarak Uluslararası Sirk Festivali”nde Türkmenistan’ı temsil etmek üzere İtalya’ya gönderildi

Kaynak: İHA