Havzalı Şehidin Hayatta Kalan Yakınları Aranıyor

Edirne'de oluşturulacak şehitlikte yattığı tespit edilen, 1917'de şehit olmuş "Şerif oğlu İbrahim'in" hayatta kalan yakınlarına ulaşmak için Havza'da çalışma başlatıldı.

Havza Kaymakamı Alper Tanrısever, yaptığı açıklamada, Edirne Belediyesi, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı ve Edirne Şehit Aileleri Derneği tarafından gönderilen bir yazı üzerine 2015 yılında tamamlanacak Edirne Asker Hastanesi Şehitliği'nde yattığı tespit edilen 01 Ekim 1917'de şehit olmuş Havzalı 1889 doğumlu "Şerif oğlu İbrahim'in" aile bilgilerine ulaşmak amacı ile çalışma başlatıldığını belirtti.

Tanrısever, "Kaymakamlığımıza Edirne Belediyesi, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı ve Edirne Şehit Aileleri Derneği'nden gelen yazı üzerine Edirne'de şehit düşen Havzalı ecdadımızın ailesini tespit etmek üzere Havza Kaymakamlığı, Havza Askerlik Şubesi, Havza Belediyesi ve Havza Nüfus Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı. İnşallah kısa sürede şehidimizin ailesine kısa sürede ulaşırız. Havza'mızın bir şehidinin Edirne Asker Hastanesi Şehitliği'nde yattığını bilmek bizler için gurur verici" dedi.

AA muhabirinin telefonla görüştüğü Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkan Yardımcısı Faruk Çiftçi, Edirne Asker Hastanesi Şehitliği'nde yatan şehitlerin hatırasına Edirne Belediye Başkanlığı, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı ve Edirne Şehit Aileleri Derneği işbirliği ile 5 bin 3 şehidin yattığı alanda yapılacak olan şehitliğin, Çanakkale'den sonra ikinci büyük şehitlik olacağını açıkladı.

Edirne Asker Hastanesi'nin tarihi hakkında bilgiler veren Çiftçi, hastanenin Müşir Veysel Paşa tarafından 1889 yılında yaptırıldığını ve Balkan Savaşları başta olmak üzere, Çanakkale, 1. Dünya Savaşı sırasında yaralı askerlere 1941 yılına kadar hizmet verdiğini belirterek, "Burada Çanakkale, Makedonya, Galiçya, Romanya cephelerinde yaralanan askerler, Edirne'ye getirilip hastanede tedavi edilmekteymiş. Binlerce askerin toprağa verildiği şehitlik 1973 yılında tarlaya çevrilerek sürülmeye başlandı. Zaman içerisinde meraya dönüşen şehitlikte mezar taşlarının bazıları tarla içinde bulunuyor" diye konuştu.

Çiftçi, Milli Savunma Bakanlığı arşivinde şehitlikte yatan askerlerin kimlik bilgilerinin tespit edildiğini, toplam 5 bin 3 şehidin defnedildiği alanın tekrar gün yüzüne çıkarılması için Mimar Taner Tuna tarafından bir proje hazırlandığını vurgulayarak şunları kaydetti:
"Hazırlanan proje Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kabul edildi. İnşallah şehitlik çalışmalarının 26 Mart 2015 tarihinde tamamlanması hedefleniyor. Şehitlerin il, ilçe, köy ve bucaklarına kadar kimlik bilgilerini tespit ettik. Her şehidimiz için bir fidan dikmeyi arzuluyoruz. Bu alan defin sayısı olarak Türkiye'nin ikinci büyük şehitliği olacak. Burada isimlerini tespit ettiğimiz şehit ailelerine ve muhtarlıklarına mektup yazıp açılışa kendilerini davet ettik. Bu kapsamda yapılan araştırmalarda Havza'dan da bir şehidimizin burada yattığını tespit ettik. Yapılan tespitte 01 Ekim 1917'de şehit olan Havzalı 1889 doğumlu piyade er Şerif oğlu İbrahim'in aile bilgilerine ulaştık. Bizlerin tek talebi var bu şehidimizin ailesine ulaşabilmek. Bu ecdadımızın yanı sıra 6 Samsunlu ecdadımız daha bu şehitlikte yatmakta. Ayrıca Havzalıların vatan için şehit düşen bir ecdadının Edirne'de yattığını bilmeleri önemli. Sizlerin aracılığı ile 26 Mart 2015 tarihinde şehitliğimizin açılışına Havzalı yöneticileri ve hemşehrilerimizi davet ederim."
Kaynak: AA