Üsküdar Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni

İstanbul Kalkınma Ajansı ile Üsküdar Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen "Toksik ve Bağımlılık Yapan Maddelerin Kanıta Dayalı Tayin, Tarama ve Danışma Merkezi" (BATAMER) hizmete açıldı.

Üniversitenin Altunizade'deki kampüsünde düzenlenen akademik yıl açılış töreninde konuşan Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, bağımlılığın değiştirilmesi gereken bir davranış şekli olduğu vizyonuyla gençler için yeni bir projenin daha hayata geçirildiğini söyledi.

Ceylan, "Bir ülkenin gelişmesi, kalkınması ve rekabet gücü her şeyden önce o ülkenin sahip olduğu insan gücünün niteliğiyle çok ilgilidir. Bu nedenle nitelikli insan gücünü yetiştiren üniversitelerimiz Ar-Ge faaliyetlerini yürüten kurumların başında gelmektedir" dedi.

Bu kapsamda da günümüzde üniversitelerin, topluma fayda sağlayan araştırmalar yapmak, hizmet üretmek, nitelikli insan gücü yetiştirmek ve teknoloji üretmek gibi beklentileri karşıladığını anlatan Ceylan, gelişen dünyanın bu eğiliminin farkında olan hükümetlerinin de her kademedeki eğitim öğretim faaliyetine önem verdiğini ve üniversitelere önemli oranda bütçe ayrıldığını vurguladı.
- "Bağımlılıkla mücadeleyi çok önemsiyoruz"
Üniversitenin sağlık ve toplumsal alanlara yönelik eğitim verdiğini dile getiren Ceylan, İstanbul Kalkınma Ajansı ile üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen BATAMER'in de hizmete açıldığını anımsattı.
Ceylan, üniversitenin madde bağımlılığı ve benzeri konularda toplum yararına projeler ürettiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Madde bağımlığı, özellikle son günlerde bonzai ve benzeri uyuşturucu maddelerinin kullanımı dünyada ve ülkemizde giderek artmakta, dolayısıyla toplum sağlığını tehdit eden en ciddi sorunlardan biri haline gelmiş bulunmaktadır. Bu nedenle madde bağımlılığıyla mücadeleyi çok önemsiyoruz. Ülkemiz genelinde 29 Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi ile 3 Çocuk ve Ergen Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi bulunmaktadır. Bu merkezlerin toplam yatak kapasitesi 763 civarındadır. Madde bağımlığı sorunu hem sağılık hem de toplumsal açıdan hayati önem arz etmektedir. Bu çerçevede madde bağımlılığı tedavi merkezlerinin gerek sayı ve kapasite gerekse nitelik olarak geliştirilmesine gayret göstermekteyiz. Bu amaçla İstanbul Kalkınma Ajansı'nın da desteklediği BATAMER projesi kapsamında hayata geçirilen merkezi bugün açıyoruz."
- "Hedefimiz, gençlerin beyinlerindeki deha adacıklarını bulup keşfetmek"
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da bağımlılığın değiştirilmesi gereken bir davranış şekli olduğu vizyonuyla gençler için yeni bir projenin daha hayata geçirildiğini söyledi.

Tarhan, bağımlılığın değiştirilmesi gereken bir davranış şekli olduğuna inandıklarını ve daha sağlıklı gençler için bu konuya özellikle eğildiklerini ifade etti.

Temel amaçlarının gençlerin bağımlılıkla ilgili farkındalıklarını artırmak, nitelikli kişiliğe sahip, hayata hazırlıklı bireyler olarak gelişmelerini desteklemek olduğunu anlatan Tarhan, şöyle devam etti:
"Üniversite olarak hedefimiz, gençlerin beyinlerindeki deha adacıklarını bulup keşfetmektir. Üniversitelerimizde dünya çapında bilgi üreten, dünya çapında katkı sağlayan kişilerin yetişmesi için çabalıyoruz. Bilime sarılmadan başarıyı düşünmek sadece hayalcilik olur. Biz üniversite olarak bu konuda bir şeyler yapmak istiyoruz. Artık bağımlılıklar arttı. Üniversite olarak özellikle de bağımlılıkla ilgili mücadeleyi önemsiyoruz. Bonzai olarak bilinen sentetik esrarın en hassas yöntemlerle ölçülmesine sağlayan bir sistem, proje geliştirmiştik. İstanbul Kalkınma Ajansı bu konuda bizi destekledi. Bonzai konusu daha hiç konuşulmadan bu proje desteklendi. Bugün bunun ortaya çıkması da iyi bir rastlantı oldu."
Şu anda bağımlılıkla ilgili diğer bir ihtiyacın da rehabilitasyon olduğunu vurgulayan Tarhan, "Gençleri tedavi ediyor, takibe alıyorsun fakat bağımlılık öyle bir hastalık ki devamlı takip gerekiyor. Çocuklara hayatı yeniden öğretmek gerekiyor. Dünyada bununla ilgili rehabilitasyon köyleri kuruluyor. Bununla ilgili sosyal projeler geliştiriliyor. Çocukların kişiliklerinin yeniden şekillendiği çalışmalara ihtiyaç var. Üniversite olarak bununla ilgili projeler hazırlamak istiyoruz ama bu durum bizi aşan bir şey. Bu konuda muhakkak destek gerekiyor. Destek gelirse insanların mali kaygı olmadan çocuklarını getirecekleri bir sistem kurmamız gerekiyor. Eğer bunu başarabilirsek büyük bir ihtiyacı da karşılamış oluruz" diye konuştu.

- Merkezde bir yıl boyunca ücretsiz tanı hizmeti sunulacak
Özellikle gençleri tehdit altında alan bağımlılık konusunda hayata geçirilen BATAMER, bir yıl boyunca İstanbul'daki tüm halka açık ve ücretsiz tanı konulmasına hizmet edecek.
Merkezde, analitik alanda en ileri teknolojiye sahip cihazlarla ölçüm yapılacak. Hızlı ve geçerli analiz yöntemlerini içinde barından merkez, alanında uzman farmakolog, eczacı, kimyager, psikiyatrist ve psikologlarla geniş kapsamlı bir tarama hizmeti sunacak.
Merkezin çalışmalar, bağımlılık konusunda bilimsel araştırmalar ve toplumu bilinçlendirme çalışmalarıyla da desteklenecek.
Kaynak: AA