Soma Şehitlerinin Ailelerine Maaş Bağlandı

Yürürlüğe giren 6552 sayılı kanun hakkında SGK İl Binasında bir basın toplantısı düzenleyen SGK Manisa İl Müdürü Nesrin Aras, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 maden işçisinin yakınlarına maaş bağlandığını söyledi.

Soma Şehitlerinin Ailelerine Maaş Bağlandı
Manisa Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü yapılandırma ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda İl Müdürü Nesrin Aras'ın yanı sıra, İl Müdür Yardımcıları Ali Toraman, Necdet Eren ve Şehzadeler SGK Merkez Müdür Vekili Buket İnce de hazır bulundu.

“Soma'da maaş bağlanmamış şehit yakını kalmadı” diyerek açıklamasına başlayan Aras, “301 hak sahibi madenci ailesine maaşları bağlandı. Maden faciasının ardından 12 Eylül'de meydana gelen bir iş kazasında hayatını kaybeden bir madencinin ailesine de aynı şekilde maaşı bağlandı. 301 maden şehidinden önceki madencilere de maaşları bağlandı. Maaşlar konusunda net bir rakam söylememiz doğru olmaz. Sonradan bağlananlar biliyorsunuz hem günü tutmuyor yani bağlanan maaşları daha düşüktür. Zaten emeklilik şartlarını yerine getirmemişler” dedi.

Yürürlüğe giren 6552 nolu yasanın getirdikleri özel durumlardan bahseden Aras, “Ev hizmetlerinde çalışan bayanlarımız vardı. Bunlarla ilgili bir belirsizlik vardı. Bu yasa ile belirsizliği halletmiş olduk. 10 günden daha fazla çalışanlar sigortalılar veya hanımlar 4A sigortalı sayılacak. Bunlar için tüm sigorta kolları ve diğer kısa vadeli sigorta kolları ödenecek. Normal 4A sigortalı sayılacaklar. Bunun dışında belli günlerde gelip on günün altında çalışması varsa kişinin bunlarla ilgili kişinin iş kazası ve meslek hastalıkları priminin çalıştıran kişilerin ödemesi kaydıyla sadece iş kazası ve meslek hastalıkları sigortasına tabi olacaklar” şeklinde konuştu.

Doğum borçlanmasıyla ilgili yeniliklerin geldiğinden de bahseden, “Önceden sadece 4A sigortalılarımıza doğum borçlanması hakkı tanınmıştı. 2 tane çocuğa kadar doğum borçlanması hakkı vardı. Bu yasayla 4B sigortalısı ve memuriyette çalışan bayanların da işe başladıktan sonraki yaptığı doğumlarla ilgili hizmetlerini gün kazandırma anlamında doğum borçlanması yapabilecekler. Dolayısıyla 720 gün üzerinden toplam 3 çocuk için borçlandığını düşünürsek 2 bin 160 güne tekamül ediyor. Bu da sadece gün sayısını doldurmamış sigortalılar için. Yani yaşı dolduğu halde gün sayısı eksik olan sigortalılarımız adına yapılmış bir düzenleme” dedi.

Aras açıklamasının devamında yeraltında çalışan sigortalılarla ilgili düzenlemeler olduğunu da belirterek şunları söyledi:
”Yeraltında çalışanlar için 20 yıl 55 yaş şartı varken 55 yaş şartı kaldırıldı ve 20 yıla indirildi. Fiili hizmet sürelerinde izinli raporlu istirahatlı olduğu dönemler yani yeraltında olmadıkları dönemler fiili çalışma olarak sayılmıyordu. Bundan sonra izinli raporlu oldukları dönemler, eğitimle ilgili bir kursta veya herhangi bir yerde olduğu dönemler bundan sonra fiili hizmetlerden sayılacak.”

Aras açıklamasını şöyle tamamladı:
“Tüp bebekle ilgili bir düzenleme var. 2 bebeğe kadar tüp bebek yardımı yapılıyorken bundan sonra 3 tüp bebeğe kadar yardım yapılacak. Bunlar ilk çocuk için 30, ikinci çocuk için 25, üçüncü çocuk için de yüzde 20 katılım payı geldi. Bir de çekilmeyen aylıklar var. Bankadan süresi içinde çekilmeyen aylıklar 6 ay içinde çekilmediği takdirde kuruma iade ediliyordu. Bu süre de bir yıla çıkarıldı. Aylık ödeme sayılarına göre taksit tutarlarına göre çeşitli gecikme zamları uygulayacağız. 6 eşit taksit için anaparaya TEFE-ÜFE'de güncellemiş ana pirim harcı artı yüzde 1,05. 9 eşit taksit için anapara yine aynı ölçüde artı 1.07. 12 eşit taksit için anapara artı 1.10. 18 taksit içinde anapara artı 1.15 kat sayıla çarpılarak toplamı olacak. 31 Aralık tarihinde başvurusu bitecek ama vatandaşlar son günü beklemesinler. Bugün itibariyle aldığımız başvuru sayısı 5 bin 810.”
Kaynak: İHA