Marka, 2023'te 75 Milyar Dolarlık İhracat Hedefliyor

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Fatih Akbulut, "Türkiye'nin 2023'te dış satımı 500 milyar dolara çıkacaksa, Doğu Marmara'nın, bu hedef içinde yaklaşık 75 milyar dolarlık ihracat potansiyeline sahip olmasını bekliyoruz" dedi.

Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl en çok desteği makine imalat sektörüne, temiz üretim projelerine ve turizm projelerine sağladıklarını belirterek, desteklerin gelecek yıl da süreceğini söyledi.

Bölgenin turizm potansiyelinin iyi olduğunu, İstanbul ve Ankara arasındaki konumuyla yaklaşık 20 milyondan fazla kişinin ziyaretine açık bulunduğunu kaydeden Akbulut, turizmin hem altyapısının gelişmesini hem de KOBİ yatırımlarını destekleyeceklerini anlattı.
Akbulut, "Dengeli ve sürdürülebilir kalkınma için sadece ekonomik sektörlerde değil, hizmet sektöründe de gelişme olması gerekmektedir" diyerek, turizmin yalnızca deniz, kum ve güneş olarak görülmemesi gerektiğini aktardı.
Bölgede hem kış hem doğa hem termal hem kültür hem inanç hem de spor turizmi olanakları bulunduğuna dikkati çeken Akbulut, potansiyeli beraber değerlendirerek ekonomiye girdi olarak kazandırılması gerektiğini vurguladı.
- "Otomotiv sektörü Doğu Marmara'da kümelendi"
Doğu Marmara'nın iç içe geçmiş, birbirine yakın ekonomik etkileşimde bulunduğuna işaret eden Akbulut, otomotiv sektöründe kümelenme ve yoğunlaşma olduğunu, otomotiv ihracatının önemli kısmının bölgeden gerçekleştirildiğini dile getirdi.
Bölgenin aynı zamanda lojistik merkezi olduğu bilgisini paylaşan Akbulut, "Kocaeli Körfezi'ndeki limanlarda Türkiye konteyner trafiğinin üçte biri işlemekte. Bu kapasitemizi Karasu Limanı'nın yapılmasıyla arttırıyoruz. Sanayi tesisleri de planlı, organize şekilde yer alabilecektir. Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) oluşturulmasında da çok istikrarlı gelişme içindeyiz. Bölgemizde faaliyete geçmiş veya geçiş aşamasında 29 OSB bulunmakta" ifadesini kullandı.
Akbulut, Doğu Marmara'da 2 serbest bölge ve 7 üniversite bulunduğunu, çok sayıda araştırmacının çalıştığını aktararak, 5 binden fazla Ar-Ge personelinin görev yaptığını söyledi.

"Tüm bunları değerlendirdiğimizde bölgemiz ihracatın yüzde 15'ini gerçekleştiriyor" diyen Akbulut, "Yaptığımız hesaplamalara göre Türkiye'nin 2023'te dış satımı 500 milyar dolara çıkacaksa, Doğu Marmara'nın, bu hedef içinde yaklaşık 75 milyar dolarlık ihracat potansiyeline sahip olmasını bekliyoruz, bu amaçla çalışmalarımızı yürütüyoruz" şeklinde konuştu.

Akbulut, bölgedeki 7 teknoparktan Bilişim Vadisi'nin Türkiye'nin prestij projesi olduğunu vurgulayarak, "Bilişim Vadisi'nin altyapı çalışmalarına başlandı. Ekimde inşaatı başlayacak. İnşaat çalışmalarının 1,5 yıl süreceğini tahmin ediyoruz. 2015 sonu gelmeden burası yatırımcıya arz edilecek konuma gelecek. Bilişim Vadisi'ni, İstanbul'un doğusunu da içine alan, sanayiyle yakın işbirliği halinde şemsiye kuruluş görmemiz lazım ki katma değeri yüksek şekilde ekonomiye aktarılan, ticarileştirilen merkez haline gelsin" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA