Tacizlere tahammül göstermeyiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong'u ile düzenledikleri ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Tacizlere tahammül göstermeyiz
Başbakan Davutoğlu, 'Dağlıca'daki karakolumuza yönelik tacizler söz konusu oldu. Bunlara bizim tahammül göstermemiz, herhangi bir şekilde bunlara taviz vermemiz mümkün değil' dedi.

Türkiye'yi 24 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk Singapur Başbakanı olan Lee Hsien Loong, Başbakanlık Merkez Binası'nda Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından resmi törenle karşılandı. İki başbakan görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. PKK'ya yönelik hava operasyonu hakkında sorulara cevap veren Davutoğlu, “Hakkari Dağlıca'da ciddi taciz atışları oldu, buna tahammül gösteremeyiz” dedi. Konuşmasında Suriye meselesine de değinen Davutoğlu Türkiye'nin güvenli bölge talebinin kesinlikle askeri tampon bölgeyle karıştırılmaması gerektiğini belirterek, “İnsani gerekçelerle'güvenli bölge' talebinde bulunuyoruz' açıklamasında bulundu.

Basın toplantısından önemli satırbaşları:

'TAHAMMÜL GÖSTEREMEYİZ'
Çözüm süreci kamu düzenine alternatif değildir. Bunu başbakanlık görevini aldıktan sonra yaptığımız tüm toplantılarda da zikrettim. Kamuoyunda da bunu açıkladık. Kimse kamu düzenini bozma hakkına sahip değildir. Yarın çözüm süreci toplantımızı yapacağız. Son gelişmeleri de değerlendireceğiz. Kimsenin bundan tereddütü olmasın. Hakkari Dağlıca'da çok ciddi taciz atışları söz konusu oldu. Tabi bunlara tahammül göstermemiz mümkün değil. Silahlı kuvvetlerimiz gerekli tedbirleri aldılar.

SORU-CEVAP

Şu an Ortadoğu'daki son duruma baktığınızda, bu durum yatırımcı güvenini nasıl etkilemiş durumda? Ne tür güvenceler verebilirsiniz?

90'lı yıllarda 2000'li yıllarda Balkanlarda da Kafkaslarda da problemler yaşandı. Son 12 yılda Türkiye çok sağlam bir siyasi istikrar ve ekonomik istikrar sergiledi. Dünya ekonomik krizin sarsıntılarını hissederken Türkiye'de ekonomik krizin herhangi bir şekilde etkisi bulunamadı. Burada ülkenin geleceği anlamında siyasi süreklilik istikrar ve öngörülebilirlik bir yatırımcı için en temel şarttır. Türkiye'ye gelecek yatırımcılar teminat altındadır. Geleceğe yatırım yapmak isteyenler Türkiye'yi seçmektedirler.

Eğit-donat olarak, yasal dayanak nedir? Türkiye'nin iki temel şartı var uçuşa yasak bölge ve güvenli bölgeler?
Bu faaliyetlerle ilgili olarak BM'nin aldığı kararlar var. Suriye'deki faaliyetler konusunda ayrıca Türkiye'de bu tür faaliyetleri, eğit-donatı hep gündeme getirdiğimiz durumlardır. Güvenli bölge talebi askeri bölgeyle karıştırtılmamalıdır. Talep ettiğimiz husus bu saldırılardan kaçan, kimyasal bombalardan kaçan zavallı masum Suriye halkının sığındığında kendini güvenli hissedeceği yerlerdir.

‘GÜVENLİ BÖLGE' TALEP EDİYORUZ

Ama hava operasyonları devam ederken bir taraftan IŞİD'e yönelik operasyon yaparken, Suriye yönetimi Halep'i bombalarken bir müddet sonra çok daha büyük göç dalgalarından kaygı duyuyoruz. Türkiye kendisi için askeri tampon bölge talebinde değil, siviller için güvenli bölgeyi talep ediyoruz. Bu tabi Kobani başta olmak üzere akraba topluluklarının olduğu bölgelere yardım etmeyeceğiz haline gelmez.