Hatay Tabip Odası Aleyhine Açılan Dava

Kentte Gezi Parkı odaklı eylemler sırasında, ''hukuka aykırı olarak yetkisiz ve kontrolsüz revir adı altında sağlık hizmet birimi oluşturarak amaç dışında faaliyet gösterdiği'' gerekçesiyle Hatay Tabip Odası aleyhine açılan davanın duruşması öncesi oda üyeleri ile polis arasında arbede yaşandı.

Hatay 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülecek dava öncesi bazı illerden gelen tabip odası üyeleri, adliye bahçesinde basın açıklaması yapmak istedi.
Polisin, açıklamanın bahçe dışında yapılmasını istemesi üzerine üyelerle polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.
Hatay Tabip Odası Başkanı Tacettin İnandı, adliye bahçesi dışında yaptığı açıklamasında, Sağlık Bakanlığı'nın, oda yönetimi ve onur kurulunun, Gezi olayları sırasındaki açıklamaları nedeniyle yönetimden düşürülmesini talep ettiğini belirtti.

İnandı, dava açmanın hak ancak bakanlığın bu tutumunun üzüntü ve kaygı verici olduğunu öne sürdü.
Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'de sağlık, hastalık ve ölümlere ilişkin kendisi dışında hekimlerin, akademisyenlerin ve tabip odalarının uygulamaları eleştiren ya da başarısız gösteren açıklama yapmasını istemediğini iddia eden İnandı, şöyle konuştu:
''Bakanlığın istediği, sağlıkla ilgili açıklamaların tek otoriteden ve izin verilen ölçüde topluma bilgi verilmesidir. Toplumu, kendi isteği ve uygun gördüğü kadar bilgilendirmek istiyor. Oysa hepimiz biliyoruz ki pek çok bakan, toplumdan pek çok bilgiyi siyasi kaygılarla saklamıştır. Bu nedenle hastalıklar ve sağlıkla ilgili konularda en güvenilir, doğru bilgi, uzmanlık dernekleri, odalar ve hekimlerde olmalıdır. Sağlık, hastalık ve ölüm gibi konularda hekimler de en az bakanlık kadar otoritedir, yani konuşma, açıklama yapan hakkına sahiptir. Toplumun bilgi kaynaklarından biri, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarıdır. Bunlar üzerinde yapılacak baskılar, toplumun bilgi alma özgürlüğüne de engeldir. O nedenle bu sorun sadece hekimlerin değil, aynı zamanda toplumun sorunudur.''
Bazı sendika temsilcilerinin de destek verdiği basın açıklamasının ardından slogan atan tabip odası üyeleri, duruşmayı izlemek için adliye girdi.
Kaynak: AA