''gladyatörler Kenti''nin Yıkılan Sütunları Ayağa Kaldırılıyor

Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti'nde MS 417'de meydana gelen depremde yıkılan bin 800 yıllık onlarca sütunun ayağa kaldırılması için çalışma yürütülüyor.

Kibyra Antik Kenti'ndeki kazı ekibinde görevli Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Gölhisar Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ünal Demirer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentteki agoranın teras caddesindeki kazıların 2007 yılından itibaren sürdürüldüğünü söyledi.

Yaklaşık 100 metre uzunluğundaki caddenin her iki tarafında sütunlu revaklar bulunduğunu anlatan Demirer, bulunan parçaların hiçbirinin sağlam olmadığını kaydetti.

Antik kentlerin eski dönemlerde yaşanan depremler nedeniyle yerle bir olduğunu belirten Demirer, şöyle konuştu:
"Bulunan parçaların hepsi kırık döküktü. Biz bu parçaları 1 metre yüksekliğinde, 5 metre genişliğindeki kum havuzlarında restore ediyoruz. Sütunu yerde sabitlemek çok zor olduğu için kum havuzunda 50-60 santimetreye kadar gömerek sabitliyoruz. Aşağıdan başlayarak yukarıya doğru krom nikel alaşımlı paslanmaz çubuklar kullanarak parçaları, kırık kemikleri doktorlar nasıl bir araya getiriyorsa platinle bir araya getiriyoruz. Yapıştırıcı olarak reçine bazlı epoksiler kullanıyoruz. Daha sonra bu parçaları götürüp kendi içinde tasnifliyoruz."
- Depremde yıkılan sütunlar ayağa kaldırılıyor
Demirer, restore ettikleri sütunları önümüzdeki yıl agoranın her iki tarafına aslına uygun olarak yerleştireceklerini bildirdi.
Antik kentin agora bölümünün yaklaşık bin 500 yıllık, sütunların ise bin 800 yıllık olduğuna dikkati çeken Demirer, "Sütunlar Roma döneminde kullanılmış. Daha sonra ikinci kullanım olarak agoranın inşasında yer almış" dedi.

Demirer, agora kazılarında ortaya çıkarılan yüzlerce sütun parçasını bir araya getirip, agoranın revaklı mimarisini yeniden restore etmek istediklerini kaydetti.

"Gladyatörler kenti" olarak da bilinen Kibyra Antik Kenti'ndeki çalışmalarını büyük titizlikle sürdürdüklerini dile getiren Demirer, "Burada MS 417 yılında büyük bir deprem meydana gelmiş. Cadde paramparça olmuş. Çalışmalarımız sonunda agoranın caddesindeki sütunlu yapılar bin 800 yıl sonra yeniden ayağa kalkıyor" diye konuştu.



Kaynak: AA