Çocuk Felci Aşısı İçin Kapı Kapı Dolaştılar

Sağlık Bakanlığı tarafından İstanbul’un 6 ilçesinde dün başlatılan çocuk felcini silip süpürme (poliomop-up) kampanyasının ikinci turu, tüm hızıyla devam ediyor.

6 ilçede yapılması planlanan aşı programına, 0-5 yaş arası çocuklar dahil ediliyor.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Sağlık Bakanlığı’nın Küçükçekmece, Fatih, Ümraniye, Esenyurt ile Sancaktepe ve Sultangazi’de uygulamaya koyduğu 0-59 aylık aşılı veya aşısız tüm çocukların aşılanmasını ev ev dolaşarak sürdürüyor. İkinci tur çocuk felci aşısı ile ilgili dün başlayan çocuk felci hastalığına karşı destek aşılama kampanyası, 19 Ekim tarihine kadar devam edecek. 0-5 yaş arası çocuklar üzerinde Türkiye’nin dışına Suriye ve Irak ile Pakistan, Afganistan ve Nijerya gibi endemik ülkelerden gelen çocuklara da yapılan çocuk felci aşısı, ağızdan iki damla olarak uygulanıyor.

6 ilçede programa konan aşı kampanyası hakkında gazetecilere bilgi veren İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Seher Musa Onbaşıoğlu, Türkiye’de 1998’den beri yeni bir vakaya rastlanılmadığını ifade etti.

Türkiye’nin sınır komşuları olan ülkelerde bu tür vakaya rastlanmasının Dünya Sağlık Örgütü’nü harekete geçirdiğini belirten Onbaşıoğlu, “Çocuk felci aşılama programına 1963 yılında başladık. O tarihten bu yana da aşılama çalışmalarımız devam ediyor. En son vaka gördüğümüz yıl ise 1998 yılı. Yani 16 yıldır ülkemizde çocuk felci vakası görülmedi. Bunun üzerinde özellikle vurgulamak istiyorum. Son birkaç yıl içerisinde özellikle sınır komşularımız ülkelerden yeniden çocuk felci vakalarının rastlanması üzerine Dünya Sağlık Örgütü (WOA) direktifleri doğrultusunda çalışmalar yapılması planlandı. Bu doğrultuda çalışma yürütüyoruz” dedi.

Kampanyanın önlem amaçlı olduğunu belirten İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. Nurhan İnce ise, şu an için toplumu paniğe sevk edecek herhangi bir tehlikenin bulunmadığını kaydetti.

İnce, “Herhangi bir tehlike sözkonusu değil. Ama halk sağlığı bakış açısı içerisinde birinci koruma çok önemli. Birinci koruma; kişilerin hastalanmadan önce önleminin alınması. Bu kapsamda herhangi bir tehlike yok. Akılcı tedbirler almak durumundayız. Altı ilçenin seçilmesi de Bağımsız Bilim Kurulu’nun kararı. Kurul, birçok kritere bakarak bu kararı vermiştir” şeklinde değerlendirme yaptı.

Ülke sınırlarından kontrolsüz giriş yapan aileler için önlemlerin baştan alındığını vurgulayan İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Aşıyla Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanı Prof. Dr. Osman Topaç, “Kontrolsüz şekilde ülkemize giriş yapan sadece Suriyeli olarak düşünmeyin; diğer ülkelerden de giriş yapan ailelerin çocuklarını da, onlarla doğrudan temas halinde olan Türk çocuklarını da aşı yapıyoruz. Sınırlarımızda kontrollü bir şekilde aşılarımız devam ediyor. Özellikle altı ilçede hem bizim çocuklarımız, hem misafir ülke çocuklarına yönelik devam ediyor” dedi.

Çocuğunu aşıya götüren Zehra Bostan adlı anne, “Aşı için geldim. Televizyondan duydum, telefonuma mesaj geldi. O nedenle buraya geldim. Çocuğumun sağlığı için buradayım” şeklinde açıklama yaptı.

Telefonuna gelen mesaj ile çocuğunu sağlık merkezine götüren ve çocuk felci aşısı için sıraya giren Edibe Özdemir adlı kadın ise, “Çocuk felci aşısı için buradayım. Mesajla beni aradılar. Sonradan da sağlık kabininden telefonla arayarak uyardılar. Bugün o nedenle buradayım” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı’nın İstanbul’un altı ilçesinde başlattığı aşı kampanyası ile ilgili şu ana kadar toplam 289 bin çocuk aşı oldu. Kampanyanın ilk turu Haziran ayında başlamıştı.
Kaynak: İHA