Yeşilay Başkanı Karaman'dan Bağımlılık Konferansı

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Ünvirsetisi'nde gençlere, "Bağımlılıkla Mücadele ve Yeşilay" konulu konferans verdi.

Yeşilay Başkanı Karaman'dan Bağımlılık Konferansı

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi’nde düzenlenen programa katılan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı İhsan Karaman gençlere 'Bağımlılıkla Mücadele ve Yeşilay" konulu konferans verdi. Bağımlılığı bir hastalığa, insanın ayağına vurulan bir prangaya ve köleliğe benzeterek konuşmasına başlayan Karaman, “Bizim haklarımıza, hukukumuza, özgürlük alanımıza karışılmasın diye bir argüman var. Aslında bağımlılıklar söz konusu olduğunda tam tersi geçerli. Çünkü bir insan neyin bağımlısı olursa onun kölesi oluyor ve gerçek özgürlüğü kaybediyor. Başlangıçta çevremizdeki bir insan; anne-baba isek çocuğumuz, öğretmensek öğrencimiz, sevdiğimiz bir arkadaşımız bağımlılığa meylettiği zaman asıl olan bunu fark etmektir. Çünkü yapılan araştırmalar her alanda sigaradan, uyuşturucusuna kadar bağımlılığın yakalandıktan sonra tedavi edilmesi, arındırılması artık temiz bir birey olarak tekrar hayata kazandırılmasının çok zor ve çok masraflı olduğunu gösteriyor” dedi.

"HER GÜN BİR UÇAK DOLUSU İNSANIMIZ SİGARADAN ÖLÜYOR"
Dünyada yılda 6 milyon insanın Türkiye’de de 120 bin insanın sigara içmekten dolayı hayatını kaybettiğini ifade eden Karaman, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“30 yıl süren terör mücadelesinde kaç insanımız kaybedildi. 30-40 bin gibi bir şey. Bakınız 1 yılda terörden değil, savaştan değil, kazadan değil, cinayetten değil sadece keyif almak için sigara içmekten 1 yılda 120 bin insanımız ölüyor. 77 milyon vatandaşın içinde 120 bin sayısı az algılanabilir. Başka bir anlatımla, gün başına 300 insan sigara yüzünden her gün aramızdan kayıp gidiyor. Alkole, uyuşturucuya gelmedim bile. 300 insan bir büyük uçak dolusu insan demek. Bunu anlatmamız lazım. Siz de günde 10 kere tekrarlayın eşinize, dostunuza... Örnek verecek olursak, her sabah kalkıyorsunuz, televizyonu açıyorsunuz. Sabah haberleri diyor ki, bugün bir Türk Hava Yolları uçağı düştü. 300 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ertesi gün sabah yine açıyorsunuz haberleri bugün bir Türk Hava Yolları uçağı düştü. 300 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu böyle devam edip gidiyor. Yıllardır gidiyor ve gidecek. Bu senaryoyu tahayyül edebiliyor musunuz, Bu senaryonun karşısında durabilir misiniz? Kimse duramaz. Eğer böyle bir şey gerçek olsaydı. Her gün bir uçağımız düşüp 300 vatandaşımız ölseydi ben eminim o ülkede havacılık sektörü iptal edilirdi. Bu kadar dehşet verici bir şey bu. Ama hepimizin farkında olmadığı gizli bir gerçek yaşayıp duruyor her gün bir uçak dolusu insana eşit sayıda insanımız sigaradan ölüyor.”
Karaman, son dönemde gençlerin hayatını kaybetmesine neden olan bonzai hakkında da konuşarak, “Ottur zararı yoktur, esrarı böyle pazarlıyorlardı. Şimdi bonzai için bu safsata çıktı. Bonzai ota benziyor. Bir ağacın adı olduğu için hemen ot çağrışımı yapıyor. İşte bu endüstri baronları öyle akıllılar, öyle acımasızlar ki, sentetik kimyasal bir madde olan bonzaiyi sıvı hale getirip aktarlardan alınan hepimizin bildiği otlara püskürtüp, emdirerek pazarlıyorlar. Böylece ilk defa bu tuzağa düşen gençler nazarında bu da esrar gibi bir şey çok zarar vermez algısı oluşturuluyor. Parası 3-5 lira civarında onların dediği tabirle kafa yapacak kadar bonzai temin edilebiliyor. Demek ki, tehlike 2 türlü bir, çok ucuz ve çok rahat ulaşılabiliyor, ikincisi son derece tehlikeli tek dozda ölüm getirebiliyor. Çünkü bunu yapanlar ve pazarlayanlar vicdansız insanlar, bunlar vandallar, katil sürüleridir" diye konuştu

Kaynak: İHA