Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Karaman, Konya'da

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı İhsan Karaman, "Türkiye'de son zamanlarda bonzai diye pazarlanan bir değil 150'den fazla çeşit uyuşturucu madde var. Hepsinin adına bonzai diyorlar. Bir molekülü değişiyor, hemen bambaşka bir madde oluyor. Siz polis olarak, adli makamlar olarak yakalıyorsunuz, inceleyip yasaklıyorsunuz. Ertesi gün laboratuvarda bir molekülünü değiştiriyorlar ve size illegal olmayan bir madde olarak geri gönderiyorlar" dedi.

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi tarafından yerleşkede düzenlenen "Bağımlılıkla Mücadele ve Yeşilay" konferansında konuşan Karaman, bağımlılığın insanların ayaklarına vurulan pranga ve insan davranışlarını etkileyen bir hastalık olduğunu söyledi.

Bağımlılığın en önemli hedefinin çocuklar, ergenler ve gençler olduğunu ifade eden Karaman, Yeşilay'ın sigara, uyuşturucu, kumar gibi bağımlılıkların önlenmesi için mücadele ettiğini vurguladı.
Bir uyuşturucu bağımlısına yönelik yapılan farkındalık ve önleme çalışmalarının maliyetinin, bağımlı olduktan sonraki tedavi ve diğer masrafların 18'de biri olduğuna işaret eden Karaman, bu nedenle önleyici ve farkındalık oluşturucu çalışmalara ağırlık verdiklerini dile getirdi.
Televizyonlarda sigaradan sonra nargile için de farkındalık kampanyası başlattıklarını anlatan Karaman, şöyle konuştu:
"İlk defa dünyada nargile farkındalık kampanyasını yaptık. Orada, nargile konusundaki efsaneyi yıkmaya çalışıyoruz. 'Bu bir tütün değildir, meyve ürünüdür' düşüncesi tamamen bir efsane. 'Bunu çekiyorsunuz ama sudan geçiyor. Süzüyor, tertemiz' diyorlar. Tamamen efsane bu. Bir sigara tütününde ne kadar zararlı madde varsa hepsi nargile tütününde de var. Buna ilave olarak, o aromatik maddelerin közle yanmasından başka kanserojen maddeler de nargile tütünü ile körpe ciğerlerimize gidiyor."
- Sigara yasağındaki yeni uygulamalar
Karaman, yılbaşından itibaren sigara yasakları konusunda yeni uygulamaların hayata geçirileceğine işaret ederek, açık hava düzenlemelerinin yanı sıra düz paket uygulamasının da başlatılacağını aktardı. Karaman, şöyle devam etti:
"Yılbaşından itibaren açık hava düzenlemeleri gelecek. Dünya alkol ve sigara yasaklarında nereye gidiyorsa oraya gideceğiz. Sigara yasakları konusunda ABD, Avustralya ve İskandinav ülkeleri çok başarılı olmuştur. Avustralya, bu konuda kaydedilen mesafede bir numaradır. Oradaki düz paket uygulaması Türkiye'ye de gelecek. Avustralya'da halk sağlı otoriteleri önermiş ve düz paket uygulaması başlatılmış. Dünya Sağlık Örgütü tavsiye etmiş. Hepsi tek renk. Ya siyah ya da kese kağıdı renginde. Marka, logo, resim, renk yok. Rakam var" diye konuştu.

- "Tek dozda ölüm getirebiliyor"
Son zamanlarda bonzai ile ilgili haberlerin sürekli gündeme gelmeye başladığına dikkati çeken Karaman, şunları kaydetti:
"Bonzai aslında bir sentetik esrar. Türkiye'de son zamanlarda bonzai diye pazarlanan bir değil 150'den fazla çeşit uyuşturucu madde var. Hepsinin adına bonzai diyorlar. Bir molekülü değişiyor, hemen bambaşka bir madde oluyor. Siz polis olarak, adli makamlar olarak yakalıyorsunuz, inceleyip yasaklıyorsunuz. Ertesi gün laboratuvarda bir molekülünü değiştiriyorlar ve size illegal olmayan bir madde olarak geri gönderiyorlar. Birincisi; ucuz, çok rahatlıkla ulaşılabiliyor. İkincisi son derece; tehlikeli. Tek dozda ölüm getirebiliyor."
Konferansa, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Torlak, konferansın sonunda Karaman'a plaket takdim etti.
Kaynak: AA