Sessiz Hastalık Tromboz İhmal Ediliyor

Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Teoman Soysal, trombozun dünyada en sık görülen 3 ölümcül kardiyovasküler hastalık (kalp krizi, inme ve venöz tromboemboli) ile ortak mekanizmaya sahip olduğunu ve bu hastalıkların oluşumunda yer alan sessiz bir hastalık olduğunu belirtti.

Sessiz Hastalık Tromboz İhmal Ediliyor

Dünyanın en büyük iki kardiyovasküler ölüm nedeni olan kalp krizi ve inmenin küresel sağlık öncelikleri olduğu halde üçüncü neden olan venöz tromboembolizm (VTE) veya bacak ve akciğerlerde oluşan kan pıhtılarının büyük ölçüde geri planda kaldığını belirten Prof. Dr. Teoman Soysal, “Bu boşluğu gidermek üzere Uluslararası Tromboz ve Hemostaz Derneği (ISTH) dünya genelinde 175'den fazla sağlık, tıp ve hasta örgütleri ile birlikte Dünya Tromboz Günü (WTD) kampanyasını başlatmıştır” dedi.

Türk Hematoloji Derneği adına Prof.Dr. Teoman Soysal, günün ve hastalığın önemine dikkat çekerek, “Bu projenin amacı halkı ve hekimleri bacak ve akciğerde oluşan kan pıhtısının ölümcül olduğu, risk faktörleri ve önlenmesi konusunda bilgilendirmektir” şeklinde konuştu.

AVRUPA’DA YARIM MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR
Prof.Dr. Soysal, atardamar veya toplardamarda kan akışını engelleyen kan pıhtısı oluşumunun tromboz olarak adlandırıldığını ifade ederek şunları söyledi:
”Bu durum en sık bacak, baldır ve kalçada derinde bulunan toplardamarlarda meydana gelmekte, oluşumunda kalıtsal hastalıkların yanı sıra sonradan oluşan hamilelik, şişmanlık, yaşlılık, sigara kullanımı gibi risk faktörleri etkili olmaktadır. Bazı kan hastalıkları ile kalp yetmezliği, kanser gibi tüm sistemleri olumsuz etkileyen rahatsızlıkların, doğum kontrol haplarının, bazı ilaçların ve ameliyatların, özellikle de büyük damarları etkileyen travmaların pıhtı gelişiminde etkili olmaktadır. Sadece Avrupa'da, yarım milyon kişi her yıl toplardamarlarda kanın pıhtılaşmasından dolayı yaşamını yitirmektedir.”

DÜNYA TROMBOZ GÜNÜ (WTD)
Dünya Tromboz Günü başlangıcının 13 Ekim 2014 olduğunu belirten Prof.Dr. Soysal, şu bilgileri verdi:
”Misyonu global kardiyovasküler ölümler başlıca nedenlerinden olan tromboz bilincini artırmak ve nedenleri, risk faktörleri, belirtileri ve bulguları hakkında farkındalık oluşturarak tromboembolik hastalık nedeniyle ölümleri ve sakatlıkları azaltmaktır. Bu misyon DSÖ'nün küresel hedefi kapsamında olan 2025 yılında bulaşıcı olmayan hastalıklarda erken ölümleri yüzde 25 azaltmayı desteklemektedir (kardiyovasküler hastalıklar bunun önemli bir parçasıdır). Aynı zamanda 2013-2020 zaman diliminde bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve kontrolü için oluşturulan Dünya Sağlık Meclis'i küresel eylem planını desteklemektedir.”
Kaynak: İHA