Myanmar'da Çatışma

Myanmar'ın Tayland sınırında, ordu ile isyancı grup arasında çıkan çatışmada 4 sivilin öldürülmesi, hükümetin çeşitli etnik gruplarla yürüttüğü müzakere sürecini tehlikeye düşürüyor.

Burma'nın Demokratik Sesi (DVB) gazetesine göre, hafta sonunda batıdaki Tayland sınırına yakın Karen eyaletinde isyancı bir örgütün anayola yakın bölgeyi bombalanmasının ardından, ordu tarafından açılan ateş sonucu çatışma çıktı. Çatışmada 4 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi de yaralandı.
Saldırganların, patlama bölgesinin yakınındaki bir hükümet binasını hedef aldığı düşünülüyor.
İsyancı gruplardan Demokratik Karen Koruyucu Ordusu'nun sözcüsü ise, hafta sonundaki saldırının sorumluluğunu kabul etmedi. Gazete, son dönemlerde asker ile çeşitli ayrılıkçı etnik gruplar arasında çok sayıda çatışma meydana geldiğini belirtiyor.
Myanmar'da 2011'de göreve gelen Devlet Başkanı Thein Sein, çok sayıda etnik grupla ateşkes müzakereleri yapmaya kararlı olduklarını söylemişti. Ülkedeki 16 büyük isyancı örgütten 14'ü hükümet ile yürütülen müzakerelerde ateşkes imzalamayı kabul etmiş ancak varılan anlaşmaya rağmen sorunun çözülmesinde somut adımların atılmaması isyancıların hakim oldukları bölgelerde münferit çatışmaların çıkmasını engellemedi.
Bu durum ülke genelinde kalıcı anlaşmaya varılmasını sürekli erteledi. Myanmar hükümeti, on yıllardır çeşitli etnik ayaklanmalarla mücadele ediyor. Devlet Başkanı Sein, son olarak hükümetin barış tesis etmemesi halinde, gelecek yıl düzenlenecek genel seçimin ertelenebileceğini ima etmişti.
Kaynak: AA