Büyükşehir Belediyesi Komisyon Toplantısı

Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi Komisyon toplantısı Meclis 1. Başkanvekili Turan Çakır’ın başkanlığında yapıldı.


Büyükşehir Belediye Sarayı Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen komisyonun gündem maddelerinden biri olan İlkadım ilçesi belediye sınırlarında, Tepecik Mahallesi’nde bulunan alanda konut alanı kullanımının zihinsel ve bedensel engelliler için özel eğitim tesisi kullanımına dönüştürülmesi kararı komisyon üyeleri tarafından önümüzdeki ay görüşülmesi için bekletilirken, Canik Belediye Meclisi’nin Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne sunduğu 6 gündem maddesi ise reddedildi.

Canik ilçesi Düvecik Mahallesi alanında bulunan belediye hizmet alanı ve endüstri meslek lisesi kullanımlarının üniversite alanı kullanımına, üniversite alanının 15 bin metrekarelik kısmının endüstri meslek lisesi alanına çevrilmesi yanında uygulamada karşılaşılan sorunlara çözüm bulmak amacıyla üniversite alanının bir kısmının ticaret alanı kullanımına, yurt alanının da konut alanına çevrilmesine ilişkin kararı Büyükşehir Belediyesi Komisyonu’na takıldı. Ayrıca Büyükşehir Belediye Komisyonu Hasköy ve Devgeriş Mahalleleri alanında bulunan imar uygulamasında karşılaşılan sorunlara çözüm bulmak amacıyla plansız alanlarda park alanı kullanımının oluşturulmasına ilişkin meclis kararı, Devgeriş Mahallesi’nde bulunan Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 11 Haziran 2014 tarih ve 6028 nolu yazısı doğrultusunda park ve spor alanı kullanımının bir kısmının konut alanı kullanımına bir kısmının park alanı kullanımına dönüştürülmesi yanında uygulamada karşılaşılan sorunlara çözüm bulmak amacıyla arazinin yapılaşmaya ve park olarak düzenlemeye uygun olmaması gerekçelerinden dolayı park alanı kullanımı belirlenmesine ilişkin meclis kararı, Teknepınar Mahallesi’nde bulunan kültürel tesis alanı ve park alanı kullanımlarının kültürel tesis alanı olarak belirlenmesine ilişkin meclis kararları Büyükşehir Belediyesi Meclisi Komisyonu’nda reddedildi.

İlgili kararların reddedilmesiyle ilgili konuşan Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi ve Canik Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Erbay, “Planlarla ilgili olarak sizin düşündüğünüz gibi düşünmüyorum. Bu konuda Büyükşehir’in bürokratları ile defalarca görüşüldü. Fakat kararın siyasi olduğu yani sizin iradenizle buraya getirildiği beyan ediliyor. Burada üniversite alanı olacak, lise olacak ama ticaret alanı olmayacak. Böyle bir şey yok. Burada ticari alanın oluşturulmasına müsaade verilmiyor” dedi.

İlgili maddelerde yurt alanının ticarethaneye çevrilmesi, okul alanının bir bölümünün ticarete ve konuta çevrilmesi ve yurt alanının da konuta çevrilmesinin uygun olmadığını düşündükleri belirten Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Turan Çakır, “Burada sadece bir lise alanı ile üniversite alanının yer değiştirilmesi konusu değil. Bunların bu şartlarda uygun olmadığını düşünüyorum. Burada yapılması gereken, ticaret ile konut alanları buradan çıkartırsanız olur. Evet, bürokrat arkadaşlarla görüşüldü. Ama bunun bu şekilde doğru olmadığı söylendi. Siz burada, ‘Canik Belediyesi olarak da biz burada ticaret ve konut yapılması uygun diyorsunuz’, biz de buna saygı duyuyoruz. Bizde diyoruz ki, ‘burada lise alanı ile üniversite alanı arasında yer değiştirilmesinde sorun yok. Ama burada ticaret ve konut alanının dönüştürülmesine doğru değil.’ Canik Belediyesi olarak bunun doğru olduğuna inanıyorsunuz. Biz de buna saygı duyuyoruz. Ama biz de Büyükşehir Belediye Meclisi olarak bunun doğru olmadığını, ticaret ile konutu buradan çıkartalım, sadece okul alanı şekline getirilmesinin doğru olacağını söylüyoruz” diye konuştu.

PROTOKOL CAMİSİ’NİN İTİRAZ DİLEKÇESİ REDDEDİLDİ
Büyükşehir Belediyesi’nin Canik Belediyesi’nin göndermiş olduğu 6 gündem maddesinin hepsinin de reddine oy kullanmasının ardından Atakum ilçesi Denizevleri Mahallesi’nde bulunan ve Protokol Camisi olarak adlandırılan okul alanı kullanımının dini tesis alanı kullanımına dönüştürülmesine ilişkin Atakum Belediyesi Meclisi’nin 06 Haziran 2014 tarih ve 12/45 sayılı kararı ve Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 11 Temmuz 2014 tarih ve 14/213 sayılı kararı ile kabul edilen plan değişikliğine yapılan itirazı oy çokluğu ile reddeden Atakum Belediyesi Meclisi’nin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderdiği itiraz dilekçesi komisyonda da oy çokluğu ile reddedildi.
Kaynak: İHA