Azeri Hastalar Erzurum'da Şifa Buluyor

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde sağlık turizmi kapsamında kurulan yurt dışı hasta birimi, 17 ayda bin 700 Azeri hastaya tedavi imkanı sundu.

Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Turizm Otelcilik Müdürü Ümit Veli Kaban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışı hasta biriminin bir yıl önce kurulduğunu söyledi.

Tanıtım faaliyetlerini Azerbaycan üzerine yoğunlaştırdıklarını anlatan Kaban, amaçlarının hastaları kentten memnun göndermek olduğunu vurguladı.
Olumlu düşüncelerle ayrılanların yeni bir hasta anlamına geldiği bilinciyle çalıştıklarını ifade eden Kaban, "Hastanemize 16-17 aydır müracaat eden Azeri hasta sayısı bin 700 civarında. Bu işi çok önemsiyoruz. Bize başvuran hastalarımızın Erzurum'dan ayrılıncaya kadar her şeyleriyle ilgilenmeye çalışıyoruz. Dil bilen 5 personelimiz var. Hastanede görev yapan hasta karşılama elemanlarını da bu işte rahatlıkla kullanabiliyoruz" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın yurt dışı hasta birimi kurulması için Türkiye genelinde 17 kamu hastanesini görevlendirdiğini anlatan Kaban, bu birimi ilk kuran hastanelerden olduklarını ifade etti.

Kısıtlı olanaklara rağmen önemli işler yaptıklarını belirten Kaban, "Biz öncelikle Azerbaycan'ı kendimize hedef ülke olarak belirledik. Bunun bir kolaylığı da var. Hastalar dil problemi yaşamıyor. Milliyet ve din bağımız var. Azerbaycan'ı rayına oturttuğumuza inanıyoruz. Şu an İran üzerinde çalışıyoruz. Önceden Türk hastalarımız yurt dışına giderken şimdi yurt dışından hasta tedavi ediyoruz" diye konuştu.

Bütün branşlarda hasta kabul ettiklerini belirten Kaban, onkoloji, plastik, kalp-damar ve beyin cerrahi birimlerine başvuruların daha fazla olduğunu söyledi.

Azerbaycan ve Nahçıvan'dan gelen hastalar ile ülkelerine döndükten sonra da ilgilenmeye devam ettiklerini dile getiren Kaban, şunları kaydetti:
"Hastalarımız ülkelerine döndükten sonra da hizmetimiz devam ediyor. Her 10 günde bir telefon açıyoruz. Dostluk bağlarını koparmıyoruz. Hastalıklarının seyrini soruyoruz. Hastalarımız da bu uygulamadan çok memnun. Hastanemiz adına kurduğumuz sosyal medya hesaplarımız var. Buralardan gönderdikleri mesajlarına anında cevap veriyoruz. Hastanemize başvuran bir yabancı hasta Erzurum'da 4-5 gün kalıyor. Biz hastamızı tedavi ettikten sonra şehri gezmesi için de yönlendiriyoruz. Bu hastalarımızın şehrin esnafına da katkısı var. Sağlık pahalı bir iş ama bakanlığımızın belirlediği fiyatlar çerçevesinde hareket ediyoruz. Bir poliklinik ücreti 48 lira ama sonrasında tahliller için de ayrıca ücret talep ediyoruz. Birinci sınıf hizmet vermeye çalışıyoruz."
Kaban, hastaların başvurularının ardından işlemlerinin görevli personel nezaretinde yapıldığına dikkati çekti.
Azeri hastalardan Zuyfiya Maksudova, sezaryen ile doğum yaptıktan sonra geçmeyen baş ağrısı şikayeti dolayısıyla hastaneye başvurduğunu söyledi.

Nahçıvan'da tedavi gördüğü hastanelerde iyileşemediğini anlatan Maksudova, "Bir televizyon kanalında bu hastanenin tanıtımını gördüm. Komşum bu hastanede böbrek nakli oldu. Hekimler de Azerbaycan'a geldi hastaneyi anlattı. Biz de şifa bulmak için geldik. Çok güzel karşıladılar. İnşallah Nahçıvan'a güzel haberlerle gideceğim" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA