'Yönetmelikte Hijyen Var, Pazar Yerlerinde Yok'

Hijyen Konseyi Sözcüsü Mehmet İmrek, semt pazarlarının daha çağdaş, modern ve hijyen kurallarına uygunluğu sağlanmış nitelikte olmasının amaçlandığı Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik'in, hedeflenen düzeyde uygulanamadığını öne sürdü.

İmrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her kesimden tüketicinin alışveriş yaptığı semt pazarlarının belli bir standart içinde düzene getirilmesi ve Avrupa Birliği kalitesine erişmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca 2012 yılında "Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik" çıkarıldığını anımsattı.
Yönetmeliğin çıkarıldığı günden bu yana değişen hiçbir şeyin olmadığını savunan İmrek, "Pazarcı yine aynı pazarcı, semt pazarı yine aynı pazar. Yani değişiklik, halen bizim pazarlarımıza uğramamış görülüyor. Semt pazarlarının daha çağdaş, modern ve hijyen kurallarına uygunluğu sağlanmış, nitelikli olmasının amaçlandığı yönetmelik, hedeflenin düzeyde uygulanamıyor" ifadesini kullandı.
Birçok pazar yerinde tezgahların derme çatma malzemelerden kurulduğunu belirten İmrek, şöyle devam etti:
"Pazarcı esnafı günlük kıyafetiyle satış yapmakta, kirli terazilerde yine ürün tartılmakta, sebze ve meyve atıkları yine yerlere atılmakta ve hijyenik olmayan naylon poşetlere ürünler konulmaktadır. Kısacası yönetmelikte hijyen var ama, pazarda bunu göremiyorsunuz. Semt pazarları, modern açık hava çarşı düzen tertibini, temizlik ve hijyenden uzak bir fotoğrafı yansıtmaktadır. Çıkarılan yönetmelik, bir türlü semt pazarlarında uygulamaya sokulamamıştır."
- "Ağır yaptırımlar uygulanmasını bekliyoruz"
İmrek, yönetmelikte semt pazarlarında, "tuvalet, belirli bir yerde çöplerin toplanması, pazarcı esnafının tek tip kıyafet giymesi, pazar tezgahları ile araç ve gereçlerin hasarsız, temiz ve hijyenik" olacağı belirtilmesine rağmen halen çöplerin insanların geçiş yollarında açıkta bırakıldığını, pazarcı esnafın sigara içerken satış yaptığını, hijyen ile semt pazar yerleri yönetmeliklerinde belirtilen niteliklere haiz bulunmayan kıyafet araç ve gereçlerle hizmet verildiğini anlattı.
Hijyen Konseyi olarak semt pazarlarının mevzuatta belirtilen standartlara kavuşturulması için ilgili kurumlarca sıkı denetim ve kontrollerin yapılmasını istediklerini aktaran İmrek, şunları kaydetti:
"Ayrıca portatif kabinli zabıta noktaları oluşturularak, buralara tüketicilerden gelecek şikayetlerin alınmasını ve çözümlendirilmesini, satın alınan meyve ve sebzelerin ayrı bir tartı aletinden tüketicilerin kendilerinin tartmasına imkan sağlanmasını talep ediyoruz. Pazar Yerleri Hakkında Yönetmeliğe rağmen aksi uygulamaları yapmakta direnen pazarcı esnafına belirtilen hükümlere göre ağır yaptırımlar uygulanmasını bekliyoruz."
Kaynak: AA