Diyarbakır’daki Olaylarda Tarihi Müze Kül Oldu

Diyarbakır’da, IŞİD protestoları sırasında tarihi Ziya Gökalp Müzesi göstericiler tarafından yakılarak kullanılamaz hale geldi.

Müzenin yakılma anı amatör bir kamera tarafından saniye saniye kaydedildi

Olay, geçen günlerde IŞİD protestoları sırasında Melik Ahmet Caddesi Ziya Gökalp Sokak'ta bulunan Ziya Gökalp Müzesi'nde meydana geldi. IŞİD’in Kobani saldırılarını protesto eden yüzleri maskeli grup tarihi müzenin çevresinde bulunan kameraların kendilerini kayıt altına aldığını düşünerek müzeye saldırdı. Müze çevresinde bulunan kameraları kırıp parçalayan göstericiler yetinmedi kayıt cihazı için kapıyı kırıp içeri girdi. Tarihi müzenin içerisine giren göstericiler önce kayıt cihazını aldı sonra tarihi müzeyi ateşe verdi. Dakikalar içerisinde müze kül oldu.

ÇEVREDEKİLERİN MÜDAHALESİNE GÖSTERİCİLER İZİN VERMEDİ
Tarihi müzenin olduğu sokakta ikamet eden vatandaşların alevlere müdahale etmesi göstericiler tarafından engellendi. İsmini vermek istemeyen mahalle sakini, alev alan müzeye evlerinden su dökerek söndürmek istediklerini ama göstericilerin müdahale ettiğini söyledi.

Başka bir mahalle sakini, itfaiye ve polis ekiplerine haber verdiklerini ama ne yazık ki müdahalede yetersiz kalınıldığını söyledi.

Göstericiler tarafından yakılan tarihi müze mahalle sakinlerinin evlerinin bitişik olduğundan evlerine alevlerin sıçramaması için söndürmeye çalıştı. Akşam saatlerinde başlayan yangın gece söndürüldü. Tarihi müzeye bitişik olan evlerin bir çoğu hasar gördü.

BAKAN MÜZENİN YAKILARAK YAĞMALANDIĞINI SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN DUYURDU
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, tarihi Ziya Gökalp Müzesi'nin yakılarak yağmalandığını sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden attığı mesajla duyurdu. Bakan Çelik, sosyal medya üzerinden, "Barbarlar tarih boyunca olduğu gibi şimdi de müzeye saldırdı. Kendisine 'siyasetçi' diyenlerin kışkırttığı barbarlar çocukların kütüphanesini yaktı. Kültür merkezini yıktılar" ifadelerini paylaştı

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Kaynak: İHA