'100'üncü Yıl Seferberlik Çağrısı, Büyük Yürüyüş Projesi'

Çanakkale Valiliği koordinesinde Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi tarafından Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı dolayısıyla hazırlanan "100'üncü Yıl Seferberlik Çağrısı, Büyük Yürüyüş Projesi" kapsamında, Ankara'ya götürmek üzere Gelibolu Yarımadası'ndan aldıkları toprak ile yola çıkan 10 engelli, Eskişehir'e ulaştı.

'100'üncü Yıl Seferberlik Çağrısı, Büyük Yürüyüş Projesi'

Grubu, İsmet İnönü Caddesi Subay Orduevi önünde il protokolü ve Mehteran Takımı karşıladı. Daha sonra grup, mehteran eşliğinde Eskişehir Valiliği önüne yürüdü. Burada saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Battal konuşma yaptı. Battal, "Bizler 100 yıl önce dünyanın demir yumrukları karşısında kalpleri ve gönülleri iman dolu bir neslin ecdadın torunları olarak cumhuriyetimizin ön sözünün yazıldığı bizim için ülkemizin var oluş mücadelesinin verildiği topraklardan yola çıktık. Bizler yüz yıl önce, 2 yüz 53 bin 7 yüz tane canımızın yattığı topraklardan, 253 bin 700 tane gelinciği alarak yola çıktık. Gittiğimiz her noktada bu gelincikleri barış için, kardeşlik için dağıtıyoruz" dedi.

Battal, Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ziyaret edeceklerini belirterek, şöyle devam etti:
"6 noktayı geçtik, bugün Eskişehir’deyiz. Çanakkale’den yola çıkarken gönlümüze iman duygusunu, kardeşlik sevgisini alırken dedik ki: Barış için, kardeşlik için, atalarımız için yürüyeceğiz dedik ki bizim engellerimiz bize engel olmayacak. Görme engelli, zihinsel engelli, ortopedik engelli kardeşlerimle birlikte, işitme engelli kardeşlerimle birlikte yola çıkarken hiçbir zaman engelimizi düşünmedik. Allah'a şükür bugün buraya da vardık. Ayın 15’inde Yüce Atatürk’ün Anıtkabir'deki ruhuyla buluşacağız. Toprağımızı oraya teslim edip bir tören yaptıktan sonra yeni Başbakanımıza ve seçilen Cumhurbaşkanımıza vatan toprağını emanet ederken onlar ile birlikte bütün Türkiye’ye, bölge coğrafyamıza ve bütün dünyaya diyeceğiz ki: Barış içinde yaşayın, kardeşçe yaşayın, huzur içinde yaşayın kimse sizi ne parçalayabilir ne de bölebilir. Kardeşi kardeşe kırdırmasınlar diyeceğiz."
Daha sonra konuşan Eskişehir Vali Vekili Rıza Dalan, "Aziz milletimiz farklılıkları zenginlik olarak görmüş, sevinçte ve kederde, barışta ve savaşta gönül birliğinden asla vazgeçmemiştir. Çanakkale savaşları ise bu hususta en güzel örneklerden birini oluşturmaktadır. Bizlere bu hasretimizi yeniden hatırlatan ve ortak değerlerimizi yüreklerimizde tazeleyen bu 10 vatan evladı. Aslında bizlere başka bir şey daha da hatırlatmaktadır. O da asıl engelin sevgisizlik olduğudur. Bunun dışındakiler bizleri iyiden, güzelden, doğru olandan ve başarıdan asla alıkoyamaz. Engelli vatandaşlarımıza imkan verildiğinde onların büyük işler başardığını biliyoruz ve bu duruma sıklıkla şahit oluyoruz. Bu etkinlik bize şunu gösteriyor ki, engel sadece yüreklerdedir" diye konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra toplu fotoğrafın ardından mehteran takımının gösterisi ile program sona erdi.
Kaynak: İHA